Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Алергічний бронхіт: симптоми та методи лікування

Алергічний бронхіт: симптоми та методи лікуванняБільшість з нас ознайомлені з перебігом бронхіту та його основними симптомами. Так бронхіт належить до патологічного стану, що супроводжується розвитком запального процесу в бронхах, які доставляють повітря до легень. Однак варто враховувати, що в залежності від причини, бронхіт може бути гострої форми, тобто викликатися вірусом або бактерією, або бути викликаний алергією.

Стосовно алергічного бронхіту, то даний тип захворювання має хронічний перебіг та спричиняється впливом тригерів алергії, таких як пил або забруднене повітря. Часто його й найменують як хронічний бронхіт, тривалість якого може займати місяці або довше. Більш детально розберемо далі.

Алергічний бронхіт - це патологічний процес, при якому тяжкий перебіг алергії призводить до реакції імунної системи бронхів.
Алергічний бронхіт часто загострюється через сезонну алергію, тому у більшості випадків інтенсивні прояви захворювання можуть бути короткочасними. У випадку затяжного перебігу симптомів бронхіту викликаним алергією, лікарем проводиться тест на встановлення збудника виниклої реакції.

Основні симптоми алергічного бронхіту

Основним проявом бронхіту незалежно від його форми є поява кашлю, що може тривати досить довгий час. При цьому разом з кашлем виділяються густі слизові виділення, прозорого або білого забарвлення.
 
Також у хворого виникатимуть скарги у вигляді задишки та хрипів, болю в грудях та горлі, швидкої стомлюваності. 

Які фактори впливають на розвиток захворювання?

За статистичними даними основною причиною бронхіту виступає тютюнопаління. Так при вдиханні сигаретного диму відбувається подразнення слизової оболонки дихальних шляхів, що змушує легені виробляти додатковий слиз.
До інших причин алергічного бронхіту можна віднести:
  • забруднення повітря;
  • пари хімічних речовин;
  • пил;
  • шерсть тварин;
  • спадковий фактор;
  • пилок рослин.
Також Ви можете належати до групи ризику з розвитку бронхіту, якщо є старші 45 років, працюєте на роботі, де відбувається вплив пилу або хімічних випарів, маєте алергію.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі проведення фізикального огляду (аускультація) та ряду діагностичних тестів, таких як дослідження мокротиння, рентгенографія, спірометрія, МРТ.
 
Аби забезпечити задовільне полегшене дихання лікар може порекомендувати декілька методів лікування бронхіту. Так медикаментозна терапія включає призначення бронходилататорів та/або стероїдів. При необхідності лікар призначає кисневу терапію, з метою насичення киснем організму під час спокою або фізичних навантажень. Відмітимо, що придбати кисневий концентратор, кисневу подушку або кисневий балон для проведення оксигенотерапії в домашніх умовах чи умовах стаціонару можливо в медичному маркеті ITMED.
Також для покращення дихання можливе проведення легеневої реабілітації, що включає насамперед проведення спеціальних дихальних вправ та технік.
 
Алергічний бронхіт є хронічним захворюванням, яке може призвести до таких ускладнень, як ХОЗЛ, важка задишка, дихальна недостатність та навіть летальний результат.
Тому аби не стати жертвою алергічного бронхіту, рекомендовано дотримуватися декількох порад:
  • забезпечення очищення повітря в домівці від пилу;
  • створення умов для безпечної праці на виробництві з різними видами хімічних речовин;
  • щотижневе прання постільної білизни;
  • уникання тютюнового диму та ін.
Пам'ятайте, що алергічний бронхіт може збільшити ризик розвитку легеневих інфекцій, тому не варто забувати й про профілактичні щеплення.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм