Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Бронхіальна астма: які фактори впливають на розвиток захворювання?

Бронхіальна астма: які фактори впливають на розвиток захворювання?Термін “бронхіальна астма” у нас завжди на слуху. При цьому ризики її розвитку значно підвищились при тривалому знаходженні в умовах укриття (бомбосховища, підвали). Про симптоми бронхіальної астми та її зв'язок з алергією з'ясуємо далі.

Насправді ж астма являє собою хронічне запальне захворювання дихальних шляхів, що супроводжується періодичними нападами кашлю, задишкою та відчуттям стиснення в грудях.
З кожним роком число населення, що страждає на астму невпинно зростає, в тому числі й серед дітей.

Насамперед відмітимо, що астма має тісний зв'язок з алергією та іншими респіраторними захворюваннями, такими як синусит, інфекції середнього вуха або поліпи в носі.
 
Механізм розвитку астми пов’язаний з тучними (ефекторними) клітинами, еозинофілами та Т-лімфоцитами. Так тучні клітини це ті клітини, що викликають алергію, які виділяють хімічні речовини (гістамін). Гістамін є тією речовиною, що викликає симптоми у вигляді закладеності носа, звуження дихальних шляхів при астмі та свербіж при шкірній алергії. Еозинофіли - це тип лейкоцитів, пов'язаний з алергічними захворюваннями. Т-лімфоцити також є білими кров’яними клітинами, пов’язаними з алергією та запаленням.
Разом вони в додатку з іншими запальними клітинами, беруть участь у розвитку запалення дихальних шляхів при астмі,  що сприяє реакції дихальних шляхів вигляді їх звуження через скорочення гладких м'язів, утруднене дихання та ін. 

Які фактори впливають на розвиток бронхіальної астми?

  1. Куріння, в тому числі й пасивне.
  2. Розвиток інфекційних процесів в дихальних шляхах, такі як застуда, грип або пневмонія.
  3. Алергени у вигляді харчових продуктів, пилку, цвілі, пилових кліщів та шерсті домашніх тварин.
  4. Забруднення повітря.
  5. Погодні умови (холодне повітря).
  6. Приймання певних лікарських засобів (наприклад, аспірин, НПЗП та бета-блокатори).
  7. Емоційний стрес та тривога.
  8. Використання парфумів та ароматизаторів.

Ознаки бронхіальної астми

Одразу відмітимо, що при бронхіальній астмі можливий розвиток як одного, так і декількох нижчезазначених симптомів:
  • задишка;
  • відчуття стиснення в грудях;
  • хрипи;
  • кашель, який може бути досить сильний та виникати й вночі.
Симптоми є непостійними та загострюються при впливі алергенів.

Діагностика та тактика лікування

При зверненні до лікаря важливо вказати на характер симптомів та моменти їх загострення, наприклад, при певних запахах, фізичному навантаженні тощо.
Методи діагностики бронхіальної астми включатимуть проведення спірометрії (дослідження функції легенів); пікфлоуметрії (дослідження сили повітря, яке ви можете випустити з легенів); рентгенографії, з метою виключення інших схожих за перебігом захворювань. Відмітимо, що придбати пристрої для дослідження функції легень можливо в медичному маркеті ITMED.
 
При підтвердженні діагнозу “бронхіальна астма”, тактика лікування полягатиме в призначенні ліків проти астми (інгаляційні кортикостероїди та таблетки від астми) та внесення корективів у спосіб життя з метою запобігання повторних нападів астми. Це є базисною терапією, яка повинна використовуватися щодня, аби створити контроль над захворюванням. Показанням до проведення базисної терапії є часте повторення нападів астми (понад двох разів на тиждень) та її вплив на повсякденне життя.
 
До прикладу, лікування запалення пов’язаного з астмою полягатиме в призначенні протизапальних інгаляторів тривалої дії. Їх дія полягає в доставляння певної дози стероїдів у легені. Швидкодійний бронхолітичний інгалятор працює негайно, відкриваючи дихальні шляхи під час нападу астми. Він належить до симптоматичної терапії, а головною умовою є його правильне використання.
 
І хоча ліків проти астми на сьогодні  немає, важливо дотримуватися лікування, що допоможе запобігти симптомам захворювання.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм