Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Повітряна емболія: симптоми та методи лікування

Повітряна емболія: симптоми та методи лікуванняВнаслідок розвитку вибухів в місці бойових дій можуть розвиватися різноманітного роду ускладнення, при цьому одночасно у великої кількості осіб. Одним із можливих порушень є розвиток повітряної емболії, про прояви якої з'ясуємо далі.

Повітряна емболія (газова емболія) - це патологічний стан, що характеризується потраплянням певного об'єму повітря у судину з наступним її блокуванням. В залежності від типу ураженої судини, розрізняють венозну повітряну емболію, коли повітря потрапляє у вену, або артеріальну повітряну емболію відповідно при потраплянні його до артерії.

При цьому бульбашки (емболи) повітря можуть потрапити до мозку, серця або легень та викликати серцевий напад, інсульт або дихальну недостатність. Оскільки емболи блокують постачання крові до органів. 
 
В мирний час повітряна емболія зустрічається досить рідко.

Причини повітряної емболії

Механізм розвитку повітряної емболії полягає насамперед у наявності відкритого доступу до судин з забезпеченням відповідного тиску для потрапляння повітря.
Статися це може за наступних умов:
  • оперативне втручання (наприклад, операції на головному мозку) та ін'єкції;
  • травма легень з наступним підключенням до апарату ШВЛ;
  • підводне плавання.
В умовах воєнного стану найпоширенішою причиною розвитку повітряної емболії є вибухові поранення, що можуть призвести до “відкриття” вен або артерій. Силою вибуху повітря проштовхується в уражені судини.
 
Високі ризики летального результату пов'язані з травмою під час бойових дій під назвою - “вибух легень”. Тобто під час вибуху пошкоджуються легені, що дає можливість потрапляти повітрю у судину органу.

Основні симптоми повітряної емболії

  1. Больові відчуття в грудях.
  2. Утруднене дихання.
  3. Больові відчуття в м'язах та суглобах.
  4. Ознаки інсульту.
  5. Слабкість.
  6. Запаморочення, втрата свідомості.
  7. Зниження артеріального тиску.
  8. Синюшність шкірного покриву.
  9. Порушення чутливості в кінцівках.
Можливий розвиток серцевої або дихальної недостатності.
 
Інтенсивність симптомів буде залежати від об'єму повітря, що потрапило у вену або артерію та вид ураженої судини.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбувається на основі даних анамнезу, клінічної картини пацієнта. 
При підозрі на повітряну емболію лікарем проводиться ЕХО-КГ, рентгенографія, УЗД та КТ, що дасть можливість точно встановити розташовування емболи.
 
Тактика лікування полягатиме в усуненні причини повітряної емболії, запобіганні розвитку ускладнень та при необхідності проведенні реанімаційних заходів.
В залежності від перебігу патології пацієнт може розташовуватися в положенні сидячи, з метою запобігання поширенню емболії далі по організму. Медикаментозно можливе застосування діуретиків, стероїдних гормонів, адреналіну.
 
Усунення емболії відбувається або оперативним методом, або за допомогою проведення гіпербаричної кисневої терапії (повітряна емболія зменшується, з можливістю всмоктатися у кровотік).
 
Не є виключенням коли невеликі за розміром повітряні емболії зникають самостійно, розсмоктуючись не завдаючи шкоди організму.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм