Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Напружений пневмоторакс: симптоми та методи лікування

Напружений пневмоторакс: симптоми та методи лікуванняНапружений пневмоторакс являю собою загрозливий для життя стан. Механізм розвитку полягає в постійному надходженні повітря в плевральну порожнину, що як наслідок стискає легені та не дає їм правильно розширюватися, а також серце паралельно зменшуючи серцевий викид, кровоносні судини та інші структури в грудній клітці.

При відсутності своєчасного надання допомоги патологія швидко прогресує, викликаючи серцево-судинний колапс, та як наслідок зупинку серця.
Особливістю напруженого пневмотораксу є ушкодження плеври у вигляді одностороннього клапана. В результаті повітря може потрапляти в плевральний простір під час вдиху, але не може вийти під час видиху. З кожним вдихом все більше повітря потрапляє в грудну клітку, залишаючи менше місця для розширення легень.

Які фактори впливають на розвиток напруженого пневмотораксу?

Будь-який вид пневмотораксу може перерости у напружену форму патології. 
При цьому у більшості випадків він пов'язаний з травмою грудної клітки (легень, грудної стінки) або підключенням до апарату ШВЛ. 
Щодо травматичного ураження, то відкрита рана грудної клітки виникає внаслідок ножового або вогнепального поранення, а закрита травма, наприклад при переломі ребра. 

Які ознаки напруженого пневмотораксу?

  1. Задишка.
  2. Поверхневе й прискорене дихання.
  3. Зниження артеріального тиску.
  4. Гострий біль у грудях.
  5. Збільшення ЧСС.
  6. Зниження сатурації.
  7. Можлива кровотеча.
Зовнішньо спостерігається розширення й асиметрія грудної клітки, відхилення трахеї, ціаноз, розширення вен шиї (яремних вен).
 
Можливий розвиток підшкірної емфіземи, коли повітря в плевральному просторі потрапляє в прилеглі області, насамперед підшкірну клітковину.

Діагностика та методи лікування

Підозра на напружений пневмоторакс відбувається насамперед при наявності значних поранень грудної клітки чи первинної вибухової травми. До критеріїв діагностування відносять тяжкий респіраторний дистрес та тахіпное, слабкі дихальні шуми, шоковий стан, зниження сатурації тощо.
Візуалізаційно ознаки пневмотораксу можливо спостерігати при проведенні рентгенографії, УЗД, КТ та ін.
 
Початковий етап лікування включатиме  проведення голкової декомпресії, що дасть можливість забезпечити вихід затриманого повітря з плеврального простору. Надалі відбувається стабілізація стану хворого: дренування плевральної порожнини, оксигенотерапія, хірургічне надання допомоги, медикаментозна терапія.
Відзначимо, що напружений пневмоторакс потребує надання невідкладної медичної допомоги!
 
Щодо надання першої допомоги при розвитку травми грудної клітки, то в першу чергу необхідно притиснути рану рукою, допомогти постраждалому зайняти зручне положення, накласти оклюзійну пов'язку.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм