Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Гемоторакс: симптоми та методи лікування

Гемоторакс: симптоми та методи лікуванняТравми грудної клітки можуть викликати ряд ушкоджень, від перелому ребер до пневмотораксу або гемотораксу. Навіть, на перший погляд, незначні забої згодом дають про себе знати. Наразі розберемо один із таких наслідків, а саме стан під назвою - гемоторакс. Статті про пневмоторакс та інші теми про здоров'я Ви знайдете на медичній платформі ITMED, а також конструктор сайтів для лікарень та медтехніку.

Гемоторакс - це патологічний стан, що характеризується накопиченням крові в ділянці між грудною стінкою та легенями, відома нам як плевральна порожнина.
 
Небезпечним є те, що збільшення об’єму крові в цьому просторі може в тяжких випадках призвести до колапсу легень. 
 
Причин гемотораксу є декілька, однак зазвичай даний стан виникає внаслідок травм грудної клітки або оперативного втручання на серці або легенях. Плевральний простір може наповнюватися кров'ю з легень або серця, крупних та міжреберних судин.
 
Оскільки симптоми гемотораксу не завжди дають про себе знати, варто одразу звернутися до лікаря якщо існують підозри та виниклі напередодні провокуючі фактори.

Основні симптоми гемотораксу

  1. Больові відчуття та відчуття тяжкості у грудях.
  2. Тривожність.
  3. Порушення дихання, задишка.
  4. Прискорене серцебиття
  5. Блідість шкіри, яка покрита холодним липким потом.
  6. Підвищення температури тіла (38°C).

Що  може викликати гемоторакс?

Як зазначалося вище найпоширенішою причиною гемотораксу є серйозна травма грудної клітки. Наприклад, при завданні травми тупим предметом, сильному та раптовому ударі, ножовому пораненні внаслідок ДТП та інших травмуючих чинників. 
Як наслідок пошкоджується грудна стінка, безпосередньо легені та поруч розташовані кровоносні судини, що викликає потрапляння крові в грудну порожнину та створення тиску на легені. 
 
Щодо ускладнень від оперативних втручань, то гемоторакс можливий у разі порушення згортання крові при закритті розрізу або внаслідок порушення цілісності судини з наступним просочуванням крові у грудну порожнину.
 
До інших ймовірних причин можна віднести онкологію (рак легень, метастази в легені), розрив великої вени при встановленні катетера, інфаркт легень.

Діагностика та тактика лікування

Діагностування гемотораксу потребує різних обстежень, з метою встановлення причини накопичення крові. Так може бути призначене FAST обстеження (УЗД), КТ, рентгенографія, лабораторні дослідження крові.
 
При розвитку гемотораксу проводиться надання невідкладної допомоги з забезпеченням постачання кисню до організму.
Основним методом лікування при даній патології є видалення (дренаж) крові з грудної порожнини. Забезпечити це можливо шляхом проведення трубки через м’язи та тканини грудної клітки, ребра та в грудну порожнину (торакоцентез або торакостомія).
Тривалість знаходження трубки в грудній порожнині є індивідуальною. Зазвичай необхідно декілька днів аби легеня розширилася.
Оперативне втручання є доцільним при масивній або тривалій кровотечі, підозрах у розриві судин та тампонаді серця. Методика операції варіюватиметься в залежності від локалізації патологічного процесу.
 
Відмітимо, що при відсутності вчасного лікування гемоторакс ускладнюється емпіємою легень, колапсом легень або шоковим станом (гіповолемічний шок). Оскільки відбувається дефіцит кисню та крові, який перекачується по всьому тілу до органів.
Як наслідок це може призвести до тривалого або постійного пошкодження ваших органів, включаючи серце, легені та мозок.
Тому, якщо у вас після серйозної травми виникло порушення дихання та інші вищезазначені симптоми обов'язково зверніться за лікарською допомогою.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм