Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Гіпоксемія: основні симптоми низького рівня кисню в крові

Гіпоксемія: основні симптоми низького рівня кисню в кровіНа перший погляд, може здатися, що стани “гіпоксія” та “гіпоксемія” є ідентичними. Однак це не так.  У той час як гіпоксемія належить до низького рівня кисню в крові, гіпоксія полягає у розвитку низького рівня кисню в тканинах вашого тіла. Звісно не варто виключати й те, що вони можуть зустрічатися разом. Однак наразі детальніше розберемо саме перебіг порушення під назвою “гіпоксемія”. 

Гіпоксемія - це порушення, що супроводжується низьким рівнем кисню в крові. 
 
Як наслідок наші органи та тканини не отримують належний їм кисень, що впливає на їх функціонування.
У більшості випадків гіпоксемія розвивається внаслідок порушення газообміну у легенях, що потребує негайного надання медичної допомоги.
 
Відзначимо, що діагностування гіпоксемії відбувається шляхом проведення ряду тестів. Найбільш відомим для нас є пульсоксиметрія, коли рівень кисню в крові вимірюється за допомогою пристрою, який закріплюється на пальці. Він повідомляє про насичення киснем у відсотках. Для більшості нормальні показники варіюються від 95 до 100 відсотків. Придбати прилад Ви можете в медичному маркеті ITMED. Тим паче, що у зв'язку зі сплеском COVID-19, пульсоксиметр став невіддільною частиною домашньої аптечки.

Які симптоми гіпоксемії?

  1. Задишка.
  2. Прискорене дихання та серцебиття.
  3. Ціаноз шкіри.
  4. Кашель.
  5. Головний біль та запаморочення.
  6. Неможливість сконцентруватися, відчуття розгубленості.
Оскільки гіпоксемія є серйозним станом, не варто зволікати зі зверненням за лікарською допомогою!

Що може викликати порушення?

Факторів, що можуть вплинути на розвиток гіпоксемії досить багато. Однак до найбільш поширених, відносять наступні стани:
  • ТЕЛА (тромбоемболія легеневої артерії);
  • гострий респіраторний дистрес-синдром;
  • анемія, коли при дефіциті еритроцитів, відсутня можливість ефективно переносити кисень;
  • бронхіальна астма;
  • вроджені вади серця; 
  • хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ), коли внаслідок  утрудненого потоку повітря в легенях виникає проблема з газообміном, що, своєю чергою, може спричинити гіпоксемію;
  • набряк легень;
  • приймання певних лікарських препаратів, що можуть спричинити зниження частоту дихання;
  • пневмонія;
  • легеневий фіброз;
  • апное сну.
В залежності від способу зниження рівня кисню в крові, розрізняють декілька видів гіпоксемії. Наприклад, невідповідність вентиляції/перфузії. Так вентиляція належить до постачання кисню в легенях, тоді як перфузія - до кровопостачання легень. Даний тип гіпоксемії може виникнути коли легені отримують достатньо кисню, але кровотоку недостатньо або забезпечення припливу крові до легенів є, але кисню недостатньо.
 
Також можливий розвиток гіповентиляції, коли надходження кисню відбувається з повільною швидкістю. Це може призвести до підвищення рівня вуглекислого газу в крові та зниження рівня кисню.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення стану гіпоксемії відбуватиметься на основі проведення фізикального огляду, а також ряду додаткових методів дослідження:
  • пульсоксиметрія;
  • газовий тест артеріальної крові;
  • спірометрія;
  • рентгенографія.
Насамперед лікування гіпоксемії буде направлено на підняття рівня кисню в крові до нормальних показників. З цією метою можливе проведення кисневої терапії.
 
Також варто враховувати, що гіпоксемія може бути викликана розвитком інших патологічних процесів в організмі, типу астми або пневмонії. Тому терапія буде включати й усунення цих станів.
 
Пам'ятайте, що при  відсутності достатньої кількості кисню в органах, насамперед серці та мозку, гіпоксемія може становити загрозу для життя.
Тому аби знизити ризики розвитку даного стану важливо слідкувати за показниками здоров'я та керуванням станів, що можуть спричинити гіпоксемію. Також доцільним буде відмовитися від паління, уникати впливу забрудненого повітря або ж використовувати при цьому захисні пристрою та зробити вибір на користь здорового способу життя.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм