Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Феритин: симптоми надлишку та дефіциту заліза

Феритин: симптоми надлишку та дефіциту залізаФеритин це білок, функція якого полягає в збереженні заліза. При цьому як високий, так і низький рівень заліза можуть вказувати на серйозну основну проблему. В нормі рівень феритину варіюється в діапазоні від 20 до 500 нанограмів на мілілітр у чоловіків та від 20 до 200 нанограмів на мілілітр у жінок.
 
Не варто сприймати твердження, що феритин це залізо. Ні, феритин — це білок, який зберігає залізо, вивільняючи його, коли тіло цього потребує. Найбільша концентрація білка припадає на клітини печінки та клітини імунної системи.
Зауважимо, що феритин зберігається в клітинах організму, доки не настане час виробляти більше еритроцитів. Тіло буде сигналізувати клітинам про вивільнення білка. Потім феритин поєднується з іншою речовиною, яка називається трансфери та транспортує його до місця, де утворюються нові еритроцити. Тобто це таке собі таксі для заліза.

Симптоми дефіциту феритину

  1. Швидка стомлюваність.
  2. Запаморочення.
  3. Головний біль.
  4. Дзвін у вухах.
  5. Дратівливість.
  6. Біль в ногах.
  7. Блідість шкіри.
  8. Потреба в солодкому чи чомусь незвичному, типу крейди.
  9. Задишка.
Надалі, при відсутності належної терапії низький рівень заліза може спричинити серцеву недостатність та як наслідок біль у грудях, ногах та дзвін у вухах. Низький рівень заліза також може бути частково причиною синдрому неспокійних ніг.

Симптоми надлишку феритину

  1. Больові відчуття у шлунку.
  2. Прискорене серцебиття.
  3. Біль в суглобах.
  4. Незрозуміла слабкість.
  5. Втрата ваги.
  6. Шкіра набуває бронзового або металевого забарвлення.
Також рівень феритину може підвищуватися в результаті ураження печінки та селезінки.

Які причини дефіцитного та надлишкового стану?

Досягання низьких показників феритину може вказувати на дефіцит заліза в організмі, що може виникнути на тлі неправильного харчування. Іншим станом, який впливає на рівень заліза, є анемія, коли у людини недостатньо еритроцитів, до яких залізо прикріплюється.
 
При цьому варто враховувати, що в осіб з хронічними захворюваннями може бути низький рівень заліза в крові, але нормальний або високий рівень феритину.
 
А от занадто високий рівень феритину може свідчити про певні захворювання. Серед них стан, при якому організм поглинає занадто багато заліза (гемохроматоз), ревматоїдний артрит, гіпертиреоз, цукровий діабет 2 типу, отруєння залізом, гепатит C.

Діагностика та тактика 

Залізо зберігається в білку під назвою феритин. Щоб дізнатися, скільки його у тілі, лікар може призначити аналіз крові на феритин. Тест також може дати підказки про стани, не пов’язані з рівнем заліза.
Якщо результати тесту на феритин високі, лікар, швидше за все, призначить інші дослідження, які зможуть краще зрозуміти рівень заліза в організмі. 
 
Загалом рівень феритину безпосередньо не лікується, але пацієнтові може знадобитися лікування аномального рівня заліза або основного захворювання, яке спричиняє порушення. Це дасть можливість уникнути повторних симптомів та ускладнень.

Лікування безпосередньо дефіциту заліза може включати прийом добавок заліза або переливання крові. При високому рівні терапія може включати терапевтичну флеботомію, яка полягає у випусканні крові через вену для зниження загального рівня заліза в організмі.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм