Ранні симптоми раку шлунка

Основні причини
В основі розвитку лежить пошкодження клітин слизової оболонки. Найчастіше цьому сприяє тривале запалення, наприклад при хронічному гастриті чи інфекції бактерією Helicobacter pylori. Додатково ризик зростає у людей, які часто вживають копчену чи пересолену їжу, алкоголь, а також у курців. Важливу роль відіграють спадкові фактори. Так якщо у родині були випадки раку шлунка, потрібно особливо уважно ставитися до свого здоров’я.
Характерні ознаки
На ранніх етапах прояви нагадують звичайні проблеми зі шлунком: тяжкість після їжі, здуття, відрижка, нудота. З часом може з’являтися зниження апетиту, відраза до м’ясної їжі, невмотивоване схуднення.
Людина може відчувати втому, слабкість, поступово розвивається анемія.
Якщо пухлина розростається, можливі болі в епігастрії, блювання або домішки крові у калі.
На жаль, більшість пацієнтів звертаються до лікаря саме тоді, коли симптоми вже стають вираженими.
Діагностика та тактика лікування
Основний метод встановлення діагнозу є ендоскопія (ФГДС), коли лікар за допомогою гнучкої трубки оглядає слизову шлунка й може взяти шматочок тканини для біопсії. Саме біопсія підтверджує наявність злоякісних клітин. Додатково використовують комп’ютерну томографію чи УЗД, щоб оцінити поширення пухлини та перевірити, чи не з’явилися метастази.
Тактика лікування залежить від стадії. Якщо рак виявили рано, можливе хірургічне видалення пухлини або частини шлунка, що дає високі шанси на одужання. На пізніших етапах до операції додають хімієтерапію чи променеву терапію. У сучасній медицині активно застосовуються таргетні препарати та імунотерапія, які допомагають організму боротися з пухлинними клітинами.
Прогноз значно кращий у тих, у кого хворобу виявлено вчасно. Саме тому так важливо не відкладати візит до гастроентеролога при будь-яких тривалих скаргах на шлунок.
Профілактика раку шлунка включає здорове харчування з достатньою кількістю овочів та фруктів, обмеження солоної та копченої їжі, відмову від куріння й алкоголю. Якщо у людини є інфекція Helicobacter pylori, її необхідно пролікувати. А тим, у кого є спадковий ризик, варто проходити регулярні обстеження.