Перевозка больных

Основні симптоми дефіциту D

Основні симптоми дефіциту DОсінньо-зимовий період це завжди про зменшення сонячних променів та появі необхідності у контролю рівня вітаміну D (сонячного вітаміну). Наразі розберемо детальніше основні причини саме розвитку дефіцитного стану. 

Дефіцит вітаміну D це стан, що характеризується недостатнім отриманням організмом вітаміну D від сонячного світла або режиму харчування.
 
Даний стан може спричинити зменшення щільності кісток з наступним остеопорозом та переломами. Тобто вітамін D є одним із багатьох вітамінів, необхідних організму, щоб залишатися здоровим. Оскільки він відіграє вирішальну роль у підтримці балансу кальцію в крові та кістках.
 
Продукування вітаміну відбувається з холестерину при впливі сонячного світла. При цьому дефіцит вітаміну D є одним із найпоширеніших недоліків харчування в усьому світі. 
В нормі щодня людина повинна отримувати близько 1500-2000 МО вітаміну D. Однак досить рідко можливо отримати елемент виключно через свій раціон. 

Характерні ознаки дефіциту вітаміну D

Одразу відмітимо, що не існує одномоментних ознак дефіцитного стану. Адже на момент появи симптомів може знадобитися від кількох місяців та інколи навіть років. Однак на розвиток певних симптомів та скарг все ж потрібно звернути увагу.
До прикладу:
  1. Часті випадки захворювань або інфекцій. Тобто цим пояснюється вплив вітаміну на стан імунної системи.
  2. Швидка стомлюваність.
  3. Больові відчуття у попереку.
  4. Депресія.
  5. Деформація суглобів.
  6. Тривале загоєння ранових поверхонь.
  7. Втрата волосся.
  8. Біль у м'язах.
  9. Збільшення маси тіла.
  10. Тривожний розлад.

Основні причини

Достеменно невідомо що саме є причиною даного порушення. Спеціалісти відзначають про можливий вплив як способу життя, так і певних основних станів. 
 
Наприклад, до станів які можуть підвищити ризики дефіцитного стану можна віднести:
  1. Вік (шанси стикнутися з дефіцитом зростають серед людей похилого віку).
  2. Ожиріння.
  3. Раціон людини з недостатнім вживанням риби та молочних продуктів.
  4. Робота переважно в нічний час.
  5. Приймання певних лікарських препаратів (наприклад, стероїди, проносні).
  6. Наявність в анамнезі захворювань, що впливають на процес засвоєння поживних речовин (наприклад, хвороба Крона).

Діагностика та тактика лікування

Діагностувати порушення можливо на основі лабораторного дослідження крові. 
 
Тактика усунення дефіциту вітаміну D базуватиметься на додаванні добавок. Це можуть бути БАДи. Відмітимо, що важливо розуміти як поєднувати між собою вітаміни. До прикладу магній допомагає активувати вітамін D.
 
При тяжкому перебігу дефіциту можливе вдавання до ін’єкційного методу введення вітаміну, що має набагато сильніше дозування. 
Нагадаємо, які продукти багаті на вітамін D та також можуть підвищити його рівень:
  • жовтки яєць;
  • жирна риба;
  • каші;
  • молоко та йогурт.
Оскільки сонячне світло є природним джерелом вітаміну D, лікар також може порекомендувати частіше виходити на вулицю. При цьому не варто забувати про негативні наслідки УФ опромінення. Тому необхідно використовувати сонцезахисний крем та враховувати час й перебування на сонці.
 
Також при підозрі на дефіцит варто не перестаратися. Не було доведено, що дуже високий рівень вітаміну D забезпечує більшу користь. Тому кращим варіантом буде порадитися зі своїм лікарем стосовно дієти чи необхідності у прийманні певних добавок.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм