Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні причини накопичення жиру в ділянці живота

Основні причини накопичення жиру в ділянці животаПопри думки, що зайва вага про самоприйняття себе та оточуючих, це також і ризики для здоров’я. Дійсно, кожній людині повинно бути комфортно у своєму тілі, однак ожиріння це шлях до серцево-судинних захворювань та діабету. Наразі розберемо детальніше, саме абдомінальне ожиріння. Які його причини та методи позбавлення?

Абдомінальне ожиріння, центральне ожиріння – це терміни, які описують накопичення жиру на животі.  Відповідно якщо занадто багато жиру навколо живота виникає абдомінальне ожиріння.
 
Насамперед зауважимо, що ті жирові накопичення, які лежать прямо під шкірою на більшій частині вашого тіла називається підшкірним жиром. Жир у животі є вісцеральним, оскільки він накопичується в проміжках між внутрішніми органами та навколо них. Відповідно такі надмірні накопичення є небезпечними.  
 
Так вісцеральний жир продукує токсини, які впливають на роботу організму. Серед них є хімічні речовини, які називаються цитокінами, що створюють умови для зниження сприйнятливості тіла до інсуліну. Це своєю чергою небезпечно ризиками цукрового діабету.

Основні причини накопичення жиру на животі

  1. Віковий фактор. Насамперед для жінок це є особливо актуальним, оскільки після менопаузи жирові відкладення мають тенденцію «локалізовуватися» в області живота.
  2. Калорії, які вживаються та спалюються щодня. 
  3. Генетичний фактор.
  4. Артеріальна гіпертензія.
  5. Апное сну.
  6. Захворювання серця.
  7. Високий рівень цукру в крові та цукровий діабет.
  8. Деякі види раку.
  9. Інсульт.
  10. Ожиріння печінки.

Діагностика та тактика лікування

У більшості випадків не потрібно спеціальних методів обстеження аби діагностувати абдомінальне ожиріння. Інколи розмір талії говорить все (індекс маси тіла). Так чим вищі показники, тим більші ускладнення для здоров’я можливі. Розміри понад 102 см у чоловіків і 88 см у жінок відомі як абдомінальне ожиріння. Однак ІМТ розраховується лише за зростом і вагою і не враховує склад тіла чи вісцеральний жир. Додаткові діагностичні тести необхідні з метою перевірки загального стану здоров’я. 
 
Скинути жир на животі може бути складно. Це популярний міф, що певні стратегії схуднення можуть бути націлені на вісцеральний жир або жир на животі. Наразі не існує перевіреного способу «локалізованого зменшення» жиру в певних областях. Як збільшення ваги, так і її втрата, як правило, відбуваються по всьому тілу. Зміна конкретних ділянок залежатиме від людини до людини. Тому потрібно докласти зусиль.
Насамперед це стосується зміни раціону: обирання не крохмалистих овочів, відмова від солодких напоїв (враховується й фруктовий цукор, що є у соках), відмова від перероблених харчових продуктів. 

Звісно варто більше рухатися. Фізичні вправи повинні бути присутніми у вашому житті, як і щогодинні перерви при сидячій роботі. Також потрібно достатньо спати та вчитися контролювати свій рівень стресу (надниркові залози виробляють кортизол, також відомий як гормон стресу). 
 
Важливо розуміти, що жир на животі підступний. Оскільки він захований у тілі, може виникнути «хибне відчуття безпеки». Тому потрібно ретельно слідкувати за своїм здоров’ям.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм