Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні симптоми надлишку вітаміну D

Основні симптоми надлишку вітаміну D Якщо раніше ми розглядали варіант коли внаслідок настання похолодань знижується рівень вітаміну D в організмі. То наразі обговоримо протилежний випадок, коли виникає його надлишок через неправильне вживання чи порушення з боку організму. Адже дефіцит вітаміну D є більш поширеним явищем і багато людей використовують добавки вітаміну аби підтримувати його здоровий рівень. Але важливо розуміти, що надлишок вітаміну D також може призвести до проблем зі здоров’ям.

Насамперед нагадаємо, про важливість вітаміну D, а саме забезпечення належного функціонування імунної системи, підтримка опорно-рухового апарату та ін.. Він є жиророзчинним, тобто на відміну від водорозчинних вітамінів, тіло не може з легкістю його позбуватися. Саме з цієї причини в організмі може накопичуватися його надмірна кількість.
 
Тому якщо людина отримує занадто багато вітаміну, це може призвести до рідкісного та, можливо, серйозного стану під назвою токсичність вітаміну D. Іншим терміном порушення є гіпервітаміноз D. Вітамін D стає токсичним, коли його рівень в організмі настільки високий, що це завдає шкоди. Так небезпечними вважаються показники які перевищують 100 нг/мл. Оптимальним варіантом для захисту організму від захворювань вважається рівень між 30–60 нг/мл! Точний механізм токсичності вітаміну D є складним і на цей час не повністю досліджений.

Характерні ознаки надлишку вітаміну D в організмі

  1. Підвищений рівень кальцію в крові (гіперкальціємія), оскільки вітамін D допомагає організму засвоювати кальцій з вживаних продуктів. Тобто якщо споживання вітаміну D є надмірним, рівень кальцію в крові може досягати високого рівня. Це проявлятиметься рядом небезпечних симптомів, від надмірного сечовипускання, зневоднення, розладу травлення до артеріальної гіпертензії, галюцинацій та втрати свідомості.
  2. Порушення зі сторони шлунково-кишкового тракту: нудота та блювання, закреп або діарея, втрата апетиту. 
  3. Депресія, психоз. 
  4. Порушення зі сторони нирок: надмірне сечовипускання, ниркова недостатність.

Основні причини

Більшість випадків отруєння вітаміном D викликані неправильним дозуванням добавок і помилками при призначенні. Високі дози лікар може призначити при порушенні всмоктування, остеопорозі та псоріазі. 
Однак токсичність вітаміну D частіше зустрічається у людей з наявними в анамнезі певними захворюваннями. До прикладу це можуть бути лімфоми, порушення метаболізму.  
Продукти, що містять вітамін D, мають невелику кількість, тому дуже малоймовірно, що його можливо занадто багато отримати саме з раціону. 

Тактика

Встановлення порушення відбуватиметься на основі визначення рівня кальцію в крові та сечі, кількість фосфатів у крові. Додатково можливе проведення рентгенографії з метою перевірки стану кісток.
 
Лікування інтоксикації вітаміном D включає виключення всіх добавок вітаміну D і кальцію. Також можливе внутрішньовенне введення рідин. Залежно від тяжкості симптомів можуть знадобитися інші лікарські засоби (кортикостероїди або бісфосфонати) або лікування.

Важливо обов’язково проконсультуватися з медичним працівником щодо дозування. Це допоможе уникнути потенційно небезпечних наслідків.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм