Перевозка больных

Седанов

Парасомнія: чому ми розмовляємо уві сні?

Парасомнія: чому ми розмовляємо уві сні?Повноцінний сон має істотний вплив на якість нашого життя та стан здоров'я, відповідно що його порушення призводить до зворотних, негативних наслідків. Розберемо детальніше, один із видів розладів сну, який найчастіше помічають саме ті хто знаходиться поруч з нами - парасомнія. Що це за стан та які причини його виникнення? З'ясуємо далі.

Парасомнія - це науковий термін, що об'єднує комплекс станів та подій які є небажаними під час сну або в період засинання. 
Тобто цей термін об'єднує в собі комплекс збоїв у фазах сну, часткове пробудження, напади страху під час сну та рухову активність. У більшості випадків такі явища спостерігаються у дітей. На випадки серед дорослих (20-30 років), найчастіше чоловіків, припадає всього 5%. Раптові розмови у похилому віці потребують особливої уваги, оскільки можуть бути ознакою деменції. 
 
Щодо розмов уві сні, то за словами експертів один із проявів парасомнії перенесли до явища звичайного, що не становить загрози здоров'ю. Однак при цьому не заперечують, що під час розмов коли ми спимо мозок активно працює, що підвищує ризики прокинутися втомленим та сонним. 

Які фактори впливають на виникнення розмов уві сні?

  1. Спадковий фактор.
  2. Вживання алкогольних напоїв.
  3. Часті стресові ситуації. 
  4. Депресія або тривожний стан. 
  5. Порушення режиму сну (недосип).
  6. Підвищення температури тіла.

Клінічна картина

Зазвичай розмови уві сні супроводжуються бурмотінням, стогоном або сміхом. За характером розмови можливо встановити у якій фазі сну перебуває людина. Якщо розмова незв'язна та нечітка - це протікає глибока фаза сну (3 та 4 стадія). Сформовані речення є ознакою перебування людини у першій або четвертій фазі сну. 
 
Симптомом одного з патологічних станів розмови уві сні можуть стати при приєднанні наступних симптомів:
  • нічні жахіття;
  • скрегіт зубами;
  • зупинка дихання (апное уві сні);
  • швидкі рухи очима;
  • ходіння уві сні.
Занепокоєння також повинно викликати частота випадків розмов. В залежності від цього і класифікують групи тяжкості парасомнії. Так якщо бурмотіння спостерігаються до одного-двох раз на тиждень мова йде про легку форму. Помірна форма свідчить про появу порушення сну понад трьох разів на тиждень, а тяжка - розмови виникають щоночі, а інколи й по декілька разів. 

Які методи допоможуть знизити ймовірність розмов уві сні?

  1. Знайдіть корисний спосіб справлятися та реагувати на стрес.
  2. Внесіть корективи у спосіб життя, адже ваші “нічні розмови” можуть впливати й на сон вашого партнера, тому обмежте вживання алкоголю, кофеїну (у другій половині дня).
  3. Налагодьте режим сну: виділяйте необхідні 7-8 годин для сну та намагайтеся засинати та прокидатися в один і той же час.
  4. Створіть певний ритуал за годину до сну, так ви налаштуєте свій організм: читання книги, медитація, прийняття ванни, йога.
Як зазначалося вище самі розмови уві сні не становлять загрозу, лише можуть вносити дискомфортні зміни у життя вашої сім'ї/партнера. Однак важливо взяти до уваги появу додаткових проявів, коли балаканина може стати симптомом серйозних розладів, що потребують лікування.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм