Перевозка больных

Седанов

Післяпологова депресія: як розпізнати порушення?

Післяпологова депресія: як розпізнати порушення?Період після пологів та появи малюка дуже часто ідеалізується, однак в реальності не все є таким легким. Зміни, що відбуваються з жінкою після пологів та вплив зовнішніх чинників може викликати серйозні порушення від тривожних розладів та ОКР до післяпологової депресії. Тому не варто боятися називати виниклі порушення своїми іменами. Адже наслідки їх ігнорування можуть коштувати життя.

Післяпологова депресія - це ряд поведінкових, емоційних та фізичних змін, що виникають в період після пологів. 
Сьогодні даний тип депресії ще має назву довколопологова депресія, оскільки її початок дуже часто відбувається під час вагітності, а з народженням дитини - загострюється.
 
Відмітимо, що післяпологова депресія може виникнути, як після народження першої дитини, так і при наступних вагітностях.

Які фактори впливають на розвиток депресії?

Народження дитини є тією подією, що викликає зміни, як з фізичної, так і емоційної сторони.
Розвиток депресії відбувається найчастіше в період другого-восьмого тижня після пологів. Хоча є випадки депресивного стану навіть через рік.
Тригерами даного порушення виступають гормональні зміни, втрата контролю над власним життям, дефіцит сну, схильність до тривожності та депресії ще до моменту пологів. Також досить вагому роль становить соціальна підтримка, адже відсутність допомоги зі сторони чоловіка, втрата близької людини також виступають як провокучі фактори.

Які симптоми можуть вказувати на розвиток післяпологової депресії?

  1. Пригнічений стан або різкі зміни настрою, злість та агресія.
  2. Напади паніки та тривоги.
  3. Плаксивість.
  4. Підвищена прив'язаність до дитини або навпаки її відсутність.
  5. Порушення апетиту (збільшення/зменшення об'ємів вживаної їжі).
  6. Порушення сну (безсоння/надмірна сонливість).
  7. Втома.
  8. Відсутність бажання спілкуватися з рідними, втрата інтересу до оточуючих речей.
  9. Суїцидальні думки та думки щодо завдання шкоди дитині та собі.
  10. Страх бути поганою мамою.
Навіть поява одного або двох з цих симптомів є приводом звернутися до психотерапевта.

Післяпологова депресія у чоловіків

Це явище за статистичними даними припадає на кожного четвертого батька. Найчастіше це чоловіки з низьким рівнем тестостерону. Однак при цьому встановити явні ознаки депресії у чоловіків не так вже й легко. Вони є дещо не типовими. Виникає дратівливість, з метою нормалізації емоційного стану частина починає повністю зосереджуватися на роботі, а дехто зловживати спиртними напоями.

Тактика

Встановити діагноз - післяпологова депресія може лише спеціаліст, адже симптоми є настільки різноманітними, що запідозрити серйозне порушення інколи дуже тяжко. Навіть існує Единбурзька шкала післяпологової депресії - основний інструмент діагностики післяпологової депресії.
 
Основою лікування післяпологової депресії є психотерапія, приймання антидепресантів. Відмітимо, що антидепресанти починають діяти тільки через 2-3 тижні після початку приймання, тому необхідно одночасно з цим проводити когнітивно-поведінкову терапію. 
 
Звісно, що лікування буде успішним у разі забезпечення підґрунтя зі зміною стилю життя жінки та отримання такої необхідної підтримки.
Не варто знецінювати власні почуття та боятися попросити про допомогу. Важливо розуміти, що післяпологова депресія це не проблема поганого настрою, це серйозна патологія, яка потребує відповідного лікування. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм