Перевозка больных

Седанов

Обсесивно-компульсивний розлад: як нав'язливі думки руйнують життя?

Обсесивно-компульсивний розлад: як нав'язливі думки руйнують життя?Обсесивно компульсивний розлад належить до ряду психологічних розладів які дуже часто люди встановлюють собі самостійно, наряду з депресією та панічними атаками. Однак чи справді даний стан є таким поширеним і чи можливо його самостійно діагностувати? Далі з'ясуємо.

Обсесивно-компульсивний розлад (ОКР) - нейрогенна психологічна патологія.

Обсесія являє собою стан, що проявляється нав'язливими думками або бажаннями. Це може проявлятися від ідеї постійно мити руки до думок у вигляді наявності серйозної невиліковної хвороби.
В загальному, обсесію можливо розділити на чотири категорії:
  1. Страх захворіти та чимось заразитися.
  2. Занепокоєність щодо точного розташування предметів навколо.
  3. Страх можливих небезпек, наприклад пограбування.
  4. Нав'язливі думки сексуального характеру.
Щодо іншої частини діагнозу - компульсія, то даний стан направлений на нав'язливі дії, які проводяться з метою запобігти цим самим нав'язливим думкам. Тобто, поправити з точністю предмети навколо себе або постійно відвідувати лікаря.
 
Відмітимо, що ОКР діагностується як упродовж життя, так і в окремі його періоди.

Які провокуючі фактори розвитку ОКР?

Основою даного патологічного стану виступають страх та тривога, з якими людина за певних причин не може справитися. Відповідно нав'язливі думки та дії виглядають для них як вихід з ситуації. Тобто коли певні ритуали допоможуть відвернути “біду”.
 
Дуже часто для розвитку ОКР тригерами виступають бажання бути кращим у всьому, страх зазнати невдачі, перфекціонізм. Як наслідок коли щось не відбувається “за планом” виникає страх, а це пряма дорога до ОКР.
 
Також не є виключенням прямого впливу на розвиток ОКР генетичного фактора, зловживання наркотичними препаратами, як при безпосередньому їх прийманні, так і після відмови від них.

Основні симптоми

  1. Думки та дії неможливо контролювати, навіть при розумінні їх надмірності.
  2. Виниклі думки та дії виникають кожного дня, та можуть займати понад годину.
  3. “Ритуали” не приносять задовільного відчуття, однак хворого не покидає думка, що без них станеться якесь лихо.
  4. Всі ці дії впливають на перебіг життя та його якість.
До зовнішніх проявів які можливо спостерігати у людей з ОКР належить тік, постійне смикання або накручування волосся на палець (трихотиломанія), надмірне нагромадження речами в приміщенні, надмірний догляд за шкірою обличчя або рук, педантичність та перфекціонізм (у примноженому масштабі).
 
Відмітимо, що схильність до перфекціонізму не означає, що у Вас ОКР. Важливо розуміти всі деталі й в першу чергу проконсультуватися зі спеціалістом. Адже кожен з нас повертався додому з думкою, що забув закрити двері. Однак якщо думки дійсно стають нав'язливими й впливають на якість вашого життя без допомоги спеціаліста не обійтися.

Тактика

В основі лікування ОКР лежить проведення когнітивно-поведінкової терапії. Лікар вчить пацієнта контролювати симптоми порушення, рівень тривоги, встановлювати зв'язок між думками та емоціями. 
Самостійна терапія також є важливим елементом, так рекомендується:
  1. Аналізувати: записуйте симптоми які виникають в тій чи іншій ситуації, що саме викликає загострення захворювання.
  2. Знайти причину, яка саме провокує появу страху та тривоги.
  3. При появі нав'язливих думок важливо поступово вчитися відриватися на щось інше.
  4. Важливо знати свою цінність та підтримувати себе, зосереджуючись на перевагах.
До медикаментозної терапії належить призначення антидепресантів, психолітиків. Також можливе інколи проведення нейромодуляції, з наступним впливом на окремі ділянки мозку  які впливають на запуск нав'язливих станів.
 
Відмітимо, що курс лікування є індивідуальним для кожного пацієнта.
 
Важливо розуміти, що при відсутності лікування симптоми патології будуть тільки загострювати, що як наслідок призведе до неможливості працювати, мати стосунки та взагалі жити повноцінним життям. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм