Перевозка больных

Седанов

Розлад сну: основні причини та методи усунення

Розлад сну: основні причини та методи усуненняМоменти безсоння для більшості є частим явищем, коли вранці та упродовж дня турбує сильна сонливість, а з настанням часу для сну - навпаки виникає неспання. До яких методів найчастіше вдається кожен з нас? З 100% ймовірністю можна зазначити, що це приймання снодійних. Однак чи безпечний такий метод позбавлення від безсоння? Далі з'ясуємо.

Ми часто недооцінюємо сон, вважаючи, що чим менше ми спимо, тим більше встигнемо зробити. Однак під час сну наш організм зовсім не спить, а керує рядом важливих функцій: хімічні процеси, реакції в головному мозку. Саме тому довготривалий сон або його дефіцит безпосередньо впливає на наше самочуття. 
 
Безсонням є стан для якого є характерним виникнення труднощів із засипанням або неможливістю підтримати довготривалість сну.

Які види порушень сну існують?

В загальному, порушення сну можна розділити на дві групи, а саме епізодичні порушення сну та розлади сну. При епізодичних порушеннях на наш сон зазвичай впливає не стан здоров'я, а більше зовнішні чинники у вигляді стресу, втоми та навіть незручного ліжка.
 
Безпосередньо до розладів сну можна віднести стан апное, синдром неспокійних ніг, безсоння та ін. Тобто це ті стани, які турбують людину упродовж тривалого часу - місяці або навіть роки. Причиною тому можуть бути патологічні процеси на фізичному та психологічному рівні. 

Основні причини безсоння

Безсоння, як і будь-які інші нетипові для нашого організму стани не виникають безпричинно. Так доцільним буде віднести до даного переліку стрес та втому, неврологічні розлади, депресію, перезбудження, порушення режиму відпочинку та сну, больові синдроми. Відмітимо, що COVID-19 також впливає на неврологічну систему людини та може викликати безсоння.  
Для кожного ці причини є індивідуальними, тому на конкретні тригери розладу не можливо вказувати.

Які ознаки будуть вказувати на безсоння?

  • Важко заснути. 
  • Прокидання декілька разів за ніч.
  • Відчуття втоми після пробудження.
  • Неможливість зосередитися упродовж дня.
  • Виникла втома викликає відчуття роздратованості, занепокоєння.
  • При наявності втоми ви не можете заснути навіть в денний час.
Тривалі проблеми зі сном викликають собою головний біль, депресію, біль в животі й це лише на початковому етапі, далі ситуація погіршуватиметься. 

Тактика

При поміченні у себе частих ситуацій з безсонням в першу чергу необхідно самостійно проаналізувати можливі причини. Звернути увагу на режим дня, емоційний стан, харчові продукти. 
 
Якщо безсоння не зникає навіть при нормалізації способу життя, консультація лікаря є обов'язковою. Так діагностика порушення сну є комплексною та повинна включати консультацію декількох спеціалістів. Це необхідно з метою встановлення основної причини безсоння, а саме чи є воно самостійним розладом або причиною певного захворювання.
 
Наступна лікувальна тактика буде залежати від результатів досліджень. Обов'язково рекомендуватиметься внесення змін у спосіб життя пацієнта, з контролюванням рівня стресу, налагодження режиму харчування та ін. Лише у разі необхідності при наявності певних  психологічних порушень лікар призначатиме відповідні лікарські препарати в тому числі й снодійні. 

Які ж методи допоможуть нормалізувати режим сну? 

  1. Фізичні навантаження: мова не лише про інтенсивні фізичні тренування, а й про прості прогулянки пішки перед сном, дихальні вправи.
  2. Застосування методів релаксації: для кожного ці методи є індивідуальними. Комусь допомагає розслабитися тепла ванна, а хтось міцно спить після масажу при ароматичних свічках.
  3. Ліжко не повинно бути місцем, де ви їсте або дивитися телевізор. Використовуйте дане місце лише за призначенням.
  4. Режим сну, тобто лягати спати та прокидатися необхідно в один і то й же час.
Чого точно не варто робити перед сном, а тим паче коли ви й так маєте проблеми з безсонням так це вживати кофеїн, алкоголь ввечері, спати вдень (більше ніж 30 хв), наїдатися (високі ризики печії).
 
Пам'ятайте, що приймання медикаментозних препаратів при виникненні безсоння не завжди є ефективними, оскільки вони не усувають основної причини, а тільки її зовнішній прояв у вигляді порушення сну. Так ви тільки тимчасово усуваєте проблеми, згодом коли організм звикне до лікарських засобів, безсоння може знову “повернутися”. Тому звісно, що першочергово при постійних епізодах безсоння необхідно звернутися до лікаря.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм