Перевозка больных

Седанов

Депресія: основні причини її загострення

Депресія: основні причини її загострення Окрім того, що наш організм у більшості випадків потерпає від загострень захворювань весною, великий вплив зміна біоритмів має й на психічне здоров'я. 
Також велика кількість населення стикнулася з депресивним станом внаслідок перенесення COVID-19 та його наслідків - постковідного синдрому. Тому як зрозуміти, що у Вас виникли симптоми депресії? Далі з'ясуємо.

Депресія - патологічний стан зі сторони психічного здоров'я, для якого є характерним втрата упродовж тривалого часу інтересу (понад два тижні) до хобі, постійне пригнічення.
 
При підозрі на розвиток депресії, коли упродовж двох тижнів людина не має сил нічого робити, не варто звинувачувати її у лінощах! Зауважимо, що при депресії страждає не тільки психоемоційний стан, але й фізичний. В організмі відбувається системний збій.
 
Механізм розвитку депресії виглядає, як ефект “доміно” - знижується рівень нейромедіаторів, які відповідають за радість, при цьому рівень гормону стресу - кортизолу тільки підвищується. Це як наслідок спричиняє погіршення пам'яті внаслідок блокування продукування білків, руйнування нейронних зв'язків та ін.

Причини

Вплинути на розвиток депресії може безліч факторів, і для кожної людини вони є індивідуальними. Незалежно від пори року на наше психологічне здоров'я може вплинути пережита психологічна травма, життя у постійному стресі, шкідливі звички, дефіцит сну. Весною до провокуючих факторів можна віднести дефіцит вітамінів, потрапляння кисню та світла в обмеженій кількості, надмірна чутливість до мінливих погодних умов.

Які симптоми вказуватимуть на розвиток депресії?

Зауважимо, що шлях до депресії відбувається досить повільними кроками, головне вчасно зупинитися. Адже чим більше часу людина страждає на депресію, тим важче проходитиме лікування.
 
Основні симптоми:
  • пригнічений стан;
  • втрата інтересу до занять, спілкування з друзями;
  • тривожність;
  • пасивність;
  • відсутність можливості радіти (ангедонія);
  • сонливість або навпаки безсоння;
  • зниження концентрації;
  • думки про самогубство.

Тактика

Думка про самостійне розв'язання проблеми у більшості випадків є хибною, найчастіше така терапія матиме короткочасний результат. Тому дуже важливо звернутися до спеціаліста, де на основі вашого стану буде проведено медикаментозне лікування, психотерапія та їх поєднання.
 
Так до медикаментозних препаратів найчастіше належить призначення антидепресантів, які мають індивідуальне дозування та тривалість терапії. Процес психотерапії полягатиме у докладанні певних зусиль з боку пацієнта, а саме спостереження, ведення записів, використання психологічних технік, яких навчив лікар. Однак ефект лікування першочергово буде залежати від усунення та розібрання причини, яка вплинула на розвиток депресії.   

Що може допомогти знизити ризики розвитку депресії?

  1. Додати у свою рутину фізичні навантаження. Це не обов'язково повинні бути силові тренування, навіть звичайні прогулянки мають позитивний вплив.
  2. Здорове харчування: адже з правильними харчовими продуктами ми отримуємо ряд вітамінів та мінералів, які беруть участь у синтезі необхідних гормонів, від яких безпосередньо залежить наше самопочуття та психоемоційний стан.
  3. Дотримання гігієни сну, тобто лягати спати та прокидатися в один і той же час. Це важливо для забезпечення правильного функціонування тих же гормонів.
  4. Контролювання вітаміну D. Нам знайомо, що його дефіцит пов'язаний з недостатністю сонячного світла.
Пам'ятайте, що сьогодні депресія це не те порушення яке необхідно замовчувати чи соромитися. Чим раніше Ви звернетеся за допомогою до профільного спеціаліста, тим швидше Ви полегшите своє самопочуття. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм