Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні симптоми потовщення серцевого м'яза

Основні симптоми потовщення серцевого м'язаГіпертрофічна кардіоміопатія — це патологічний стан, що супроводжується потовщенням серцевого м'яза, що як наслідок призводить до порушення процесу перекачування крові серцем.

На жаль дуже часто, захворювання може тривалий час залишатися недіагностованим внаслідок маловираженої клінічної картини

Основні причини

Гіпертрофічна кардіоміопатія зазвичай спричинена генними мутаціями, які своєю чергою спричиняють потовщення серцевого м’яза.
 
Механізм розвитку захворювання полягає в ураженні м'язової перегородки, між двома шлуночками серця. Так потовщення стінки порушує процес відтоку крові від серця (обструктивна гіпертрофічна кардіоміопатія). У тому ж випадку якщо порушення кровотоку не критичне діагностується необструктивна гіпертрофічна кардіоміопатія. 
 
Враховуючи спадковий фактор розвитку захворювання особливу увагу приділяти скринінгу захворюванню повинні особи з наявністю в анамнезі гіпертрофічної кардіоміопатії в одного з батьків.
 
При відсутності вчасного лікування, наслідки гіпертрофічної кардіоміопатії можуть бути досить серйозними від розвитку миготливої аритмії, повного блокування кровотоку до серцевої недостатності та раптової серцевої смерті, що може виникнути на вигляд у здорових молодих людей.

Основні симптоми

Як зазначалося вище ознаки кардіоміопатії можуть на початковому етапі бути взагалі відсутніми або ж включати один або декілька з наступних симптомів:
  • біль у грудях, особливо під час фізичних навантажень;
  • втрата свідомості, найчастіше під час або відразу після фізичних навантажень;
  • прискорене серцебиття;
  • задишка.
Варто враховувати, що досить багато станів можуть спричиняти задишку та швидке серцебиття. Тому важливо не зволікати та вчасно звернутися за лікарською допомогою.
Особливого занепокоєння потребує приєднання симптомів у вигляді нерегулярного серцебиття, утрудненого дихання, інтенсивного болю у грудях.

Діагностика та тактика лікування

Початок діагностування захворювання розпочинається з проведення фізикального огляду  (аускультації з ймовірним прослуховуванням шумів у серці), вивчення анамнезу. Надалі діагностичні тести включатимуть проведення ЕХО-КГ, ЕКГ, МРТ, стрес-тесту.
Також лікар може порекомендувати контролювати серцебиття вдома. Портативний ЕКГ-прилад (монітор Холтера) можна носити протягом дня або більше, щоб реєструвати серцеву діяльність під час повсякденних справ. Придбати його можливо в медичному маркеті ITMED за доступною ціною.
 
Лікування гіпертрофічної кардіоміопатії направлене на полегшення симптомів та запобігання розвитку ускладнень, насамперед раптової серцевої смерті. Методи терапії залежатимуть від тяжкості симптомів. Так медикаментозна терапія включає призначення бета-блокаторів, препаратів серцевого ритму, блокаторів кальцієвих каналів, антикоагулянтів. Ці ліки можуть допомогти зменшити ступінь стискання серцевого м’яза та уповільнити частоту серцевих скорочень, щоб серце могло краще перекачувати кров. 
 
Можливе проведення оперативного втручання, різновид яких варіюватиметься від проведення перегородкової міектомії, абляції перегородки до встановлення імплантованого кардіовертера-дефібрилятора.
 
Відмітимо, що хірургічне втручання може проводитися різними доступами в залежності від розташування потовщеного серцевого м’яза. 
 
Також зменшити ризики ускладнень допоможуть зміни способу життя:
  • заняття спортом (вправи середньої інтенсивності);
  • здорове харчування та підтримання здорової ваги;
  • обмеження або уникання алкоголю;
  • регулярне відвідування лікаря з метою оцінки стану.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм