Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Венозна тромбоемболія: причини утворення тромбів

Венозна тромбоемболія: причини утворення тромбівБагатофакторне захворювання під назвою “венозна тромбоемболія” несе за собою попри прихований перебіг два основних небезпечних для життя стани, про перебіг яких з'ясуємо далі.

Венозна тромбоемболія - це патологічний процес, що супроводжується формуванням тромбів в глибокій вені. “Тромбо” означає згусток крові, а “емболія” - циркулюючу частинку, яка викликає обструкцію. Відповідно до назви “венозний” означає у венах. Коли мова йде про венозну тромбоемболію (ВТЕ), часто йдеться про неї як про розлад, який може призвести до двох різних видів згортання крові: тромбоз глибоких вен (ТГВ) та тромбоемболія легеневої артерії (ТЕЛА).

Так при тромбозі глибоких вен у більшості випадків тромби локалізуються в нижніх кінцівках (гомілки або стегна). ТЕЛА супроводжується відірванням шматочка венозного згустку з його наступним потраплянням через кровотік до легень.

Які фактори впливають на розвиток захворювання?

Насамперед відмітимо, що патологія може виникнути у кожного, незалежно від віку, статі, етнічної чи расової приналежності. 

Згустки крові можуть виникати з багатьох причин, і жоден фактор не збільшує ймовірність того, що вони будуть достатньо великими, щоб закоркувати вену або розірватися і потрапити до легень. Так кожен, кому загрожує підвищене згортання крові, ризикує отримати венозну тромбоемболію. І будь-хто, кому загрожує ВТЕ, ризикує отримати тромбоемболію легеневої артерії. Люди, у яких розвивається ВТЕ, часто мають більше одного фактора ризику, що сприяє цьому стану, наприклад:
  • спосіб життя пацієнта з постійним малорухомим або сидячим способом життя, шкідливими звичками;
  • приймання певних лікарських препаратів (наприклад, препарати естрогену);
  • проведення певних медичних процедур (ортопедичні операції) та тривала госпіталізація;
  • травми (наприклад, перелом, ураження спинного мозку);
  • вагітність або нещодавні пологи;
  • ожиріння;
  • віковий фактор (ризики підвищуються після 40 років);
  • аномальне згортання крові;
  • захворювання серця та легень хронічного характеру (наприклад, серцева недостатність та обструктивне захворювання легень);
  • артеріальна гіпертензія;
  • цукровий діабет.

Основні симптоми

У кожному випадку можливий індивідуальний розвиток клінічної картини. Так не є виключенням коли венозна тромбоемболія не викликає жодних помітних симптомів. Однак її різновиди (ТГВ та ТЕЛА) потребують вчасного розпізнавання ознак та надання негайної медичної допомоги.

Відмітимо, що при тромбозі глибоких вен (ТГВ) хворий спостерігає появу набряку в ділянці стопи, рук або зап'ястя з характерним больовим синдромом. На ділянці ураження помітна гіперемія та відчуття тепла. А при дотиках виникає надмірна чутливість.

Для тромбоемболії легеневої артерії характерним є поява інтенсивного болю в грудях, що посилюється при глибокому вдиху, прискорене серцебиття, задишка та поверхневе дихання, запаморочення, втрата свідомості.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбувається на основі проведення аналізу клінічної картини та ймовірних факторів ризику, ряду лабораторних досліджень крові (аналіз крові на D-димер, який використовується для виявлення згустків), УЗД, КТ або легеневої ангіографії.

Варіанти лікування венозної тромбоемболії відрізняються залежно від того, наскільки небезпечним є тромб. Наприклад, у певних випадках ТГВ можна лікувати за допомогою пероральних препаратів, тоді як ТЕЛА  потребує термінового видалення.

З метою запобігання виникнення ускладнень можливе проведення оперативного втручання глибоких вен або ж встановлення в найбільшу вену (нижня порожниста вена) так званого фільтра (кава-фільтр).

В протилежному випадку, коли медична допомога не буде надана вчасно існують ризики блокування кровотоку тромбами в легенях та як наслідок гіпоксії. Або ж великі згустки крові напряму уражають органи та призводять до коматозного стану та в критичних випадках - летального результату. 

Пам'ятайте, що у тому випадку якщо ви входите до групи ризику з розвитку венозної тромбоемболії важливо заздалегідь вжити всіх необхідних заходів аби уникнути ускладнень. Відповідно з цією метою лікарем буде рекомендовано спеціальний план профілактики, що включатиме приймання ліків (антикоагулянти), зміну способу життя, використання компресійних шкарпеток або панчіх та ін.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм