Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Коронарний синдром: чому може припинитися кровопостачання до серця?

Коронарний синдром: чому може припинитися кровопостачання до серця?Гострий коронарний синдром — це патологія, яка охоплює низку станів та супроводжуються раптовим порушенням або повним припинення кровообігу до серця. 

Даний стан нам більш відомий як серцевий напад.
Як зазначалося вище гострий коронарний синдром включає багато станів, які раптово перешкоджають надходженню крові до серця. Як наслідок це може призвести до пошкодження тканин серцевого м’яза.

До найбільш поширених типів ГКС відносять нестабільну стенокардію, інфаркт міокарда з підйомом та без підйому сегмента.

Основні симптоми гострого коронарного синдрому

Насамперед відмітимо, що при появі дискомфортних ознак зі сторони серця важливо не зволікати зі зверненням до лікаря. 

Так основним симптомом при ГКС є поява больових відчуттів в ділянці грудей. Біль може різнитися від гострого до тупого, або ж проявлятися у вигляді стискання та іррадіювати у руку, шию та щелепу, живіт. Кожен тип коронарного синдрому характеризується своїм видом болю. Якщо при інфаркті міокарда біль виникає раптово, то при нестабільній стенокардії - поступово посилюється.

До інших можливих проявів патології відносять:
  • слабкість та запаморочення;
  • нудоту;
  • підвищене потовиділення;
  • відчуття тривоги, страх;
  • задишка.

Основні причини ГКС

В основі розвитку гострого коронарного синдрому покладено стан під назвою ішемічна хвороба серця, що характеризується блокуванням коронарної артерії.
До групи ризику кому найбільш загрожує розвиток порушення “серцевого кровопостачання” можна віднести осіб:
  • які мають в родині випадки захворювання серця (спадковий фактор);
  • зловживають алкоголем та тютюнопалінням;
  • мають ожиріння;
  • з цукровим діабетом;
  • мають високий рівень холестерину (гіперліпідемія);
  • наявність гіпертонії;
  • вплив стресового фактора;
  • з аутоімунними або запальними захворюваннями.
Відмітимо, що важливо знати про фактори ризику аби було можливо вжити профілактичних заходів та зменшити ймовірність серцевого нападу або зупинки серця через ГКС.

Діагностика та тактика лікування 

З метою діагностування ГКС лікар проводить лабораторні дослідження крові, ЕКГ, стрес-тест, МРТ або КТ серця, коронарографію, ЕХО-КГ.
Крім того, важливим етапом у встановленні діагнозу є проведення фізикального огляду, встановлення анамнезу життя та сім'ї з визначенням вже наявних серцевих захворювань.

Щодо лікування, то ГКС є невідкладним станом тому потребує проведення негайного лікування в умовах медичного закладу.
Довгостроковими цілями лікування є покращення загальної функції серця, контроль факторів ризику та зниження ризику серцевого нападу. Для досягнення цих цілей використовується комбінація ліків та хірургічних процедур.
Медикаментозна терапія включає препарати, які сприяють розчиненню тромбів (аспірин, гепарин), а також бета-блокатори, статини.
Оперативне втручання полягає в проведені малоінвазивної процедури з підшкірним коронарним втручанням, коли заблокована артерія відкривається за допомогою надування спеціального балона. Додатково можливе встановлення стента.

Для лікування багатьох уражених артерій рекомендовано аортокоронарне шунтування, що дасть можливість збільшити загальний приплив крові до серця.

Окрема увага приділяється внесенню корективів у спосіб життя пацієнтів аби підтримати здоров’я свого серця.
Зверніться за невідкладною медичною допомогою при будь-яких ознаках серцевого нападу, таких як біль у грудях, задишка та непритомність.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм