Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Все що потрібно знати про захворювання серця

Все що потрібно знати про захворювання серця?Нам відомо, що захворювання серця описують низку станів, які впливають на функціонування органу. До прикладу найбільш поширених порушень серця можна віднести ураження судин (ішемічна хвороба серця), розлад серцевого ритму, вади серця, з якими ви народилися (вроджені вади серця), інфекційні процеси, захворювання клапанів серця або серцевого м'яза.

При цьому багатьом формам захворювань серця можна запобігти або вилікувати за допомогою здорового способу життя.

Які симптоми вказують на те, що ваше серце зазнало ураження?

Насамперед відзначимо, що “серцеві симптоми” залежатимуть від типу ураження серцево-судинної системи.

Так при ураженні кровоносних судин, а саме атеросклерозі, жирові бляшки викликають звуження та блокування кровоносних судин, що небезпечно інсультом або серцевим нападом. Дана патологія супроводжуватиметься задишкою, болем у грудях, онімінням та слабкістю в кінцівках.

При серцевій аритмії серце б'ється надто швидко або навпаки повільно, а також нерегулярно. Симптоми серцевої аритмії можуть включати брадикардію, тахікардію, біль або дискомфорт у грудях, задишку та запаморочення.

Симптоми серцевих захворювань, спричинені вадами серця з якими ви народилися як правило, виявляються незабаром після народження. При цьому у дітей можна спостерігати ціаноз або блідість шкіри, набряки, задишку під час годування немовляти.

При ураженні серця інфекцією (ендокардит), патологія супроводжуватиметься появою лихоманки та задишки, слабкістю, набряком, висипаннями на шкірі.

Пам'ятайте, що ураження серця найкраще лікувати одразу на ранній стадії, при появі будь-яких змін або при проходженні щорічних профілактичних оглядів.

Основні причини серцево-судинних захворювань

Звісно, що на перебіг того чи іншого захворювання серця впливають різні причини. Хоча не є виключенням вплив ряду типових й загальних провокуючих факторів.
  1. Нездорові звички (куріння, зловживання алкоголем).
  2. Неправильне харчування.
  3. Відсутність фізичних вправ та малорухомий спосіб життя.
  4. Цукровий діабет.
  5. Вроджені вади.
  6. Високий артеріальний тиск.
  7. Стрес.
  8. Спадковий фактор.
  9. Інфекційний процес.
  10. Приймання певних лікарських препаратів.
Відповідно до вищезазначених тригерів захворювань серця, можна зробити висновок, що до групи ризику можуть потрапити особи, які мають в сімейному випадку захворювання серця, належать до вікової категорії 45+, мають шкідливі звички, неправильно харчуються та не контролюють свій стан здоров'я, насамперед рівень артеріального тиску, холестерину, глюкози та ін.

Які ускладнення можуть виникнути при серцевих захворюваннях? 

Ускладнення серцевого захворювання включає серцеву недостатність, що є найпоширенішим небезпечним для життя станом. Серцева недостатність виникає у тому випадку, коли серце не в змозі перекачувати достатню кількість крові для забезпечення потреб організму.

Також при відсутності вчасної медичної допомоги серцеві патології можуть призвести до серцевого нападу, що супроводжуватиметься закорковування згустком крові просвіту судини, а також інсульту - артерії мозку спазмуються та перешкоджають нормальному кровопостачанню.

В критичних випадках може виникнути раптова зупинка серця, тобто коли орган раптово втрачає свої функції, виникає втрата свідомості та зупинка дихання. Відповідно якщо негайно не почати лікування, це призводить до раптової серцевої смерті.

Діагностика та тактика лікування

Діагностування серцево-судинних захворювань відбувається на основі детального вивчення анамнезу пацієнта, проведення фізикального огляду. Допоміжні методи діагностики, в тому числі й візуалізаційні включають проведення ЕКГ, рентгенографію, лабораторні дослідження, холтерівське моніторування, ехокардіограму, стрес-тест, КТ та МРТ. При необхідності додатково можливе призначення катетеризація серця, що полягає у використанні катетера який вставляється у вену або артерії верхньої/нижньої кінцівки з наступним його протяганням через судину аж до серця. При цьому моніторинг процедури відбувається при прямому рентгенівському зображенні з попереднім введенням барвника. 

Тип лікування, яке отримуватиме пацієнт залежатиме від серцевого захворювання, його форми, тяжкості перебігу та наявності додаткових ускладнень. Загалом лікування захворювань серця зазвичай включає зміну способу життя, медикаментозне лікування. Якщо ліків недостатньо лікар порекомендує певні процедури або операцію, що знову ж таки при кожному захворюванні є індивідуальним.

Відмітимо, що людям із серцево-судинними захворюваннями, що спричинили серцевий напад, або особам, які потребували хірургічного втручання, часто рекомендують реабілітацію серця як спосіб покращити лікування та прискорити одужання. Серцева реабілітація включає контрольовані фізичні вправи, консультації щодо харчування, емоційну підтримку, а також підтримку та навчання щодо змін способу життя, з метою зменшення ризику серцевих проблем.

Також у разі хронічного серцевого розладу, важливо регулярно відвідувати свого лікаря, щоб переконатися, що належним чином відбувається керуванням недугом.

Пам'ятайте, що у більшості випадках захворюванням серця можливо запобігти, достатнім буде внести коректи у спосіб життя пацієнта. У тому випадку коли патології неможливо попередити, наприклад при вадах серця, корисні звички також допоможуть покращити роботу органу та контролювати симптоми. Ознайомитися з базою лікарів кардіологів України та записатися на прийом можливо скориставшись Всеукраїнським каталогом клінік ITMED.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм