Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Вазоспастична стенокардія: основні симптоми порушення

Вазоспастична стенокардія: основні симптоми порушенняРання діагностика вазоспастичної стенокардії має вирішальне значення, щоб уникнути серйозних серцевих подій, таких як раптова смерть, інфаркт міокарда. Тому пор перебіг даної патології з'ясуємо далі.

Вазоспастична стенокардія (стенокардія Принцметала) – це патологічний процес, що належить до одного з видів стенокардії, тобто болю у грудях.
Зазвичай виникає в стані спокою, рано вранці або вночі з характерною появою відчуття стискання в грудях.
Механізм розвитку захворювання полягає в раптовому спазмі коронарної артерії, що забезпечує постачання крові та кисню до серця. Саме гіперактивність гладкої мускулатури судинної стінки є центральною у патогенезі вазоспастичної стенокардії. 
 
Відмічається, що люди, які страждають вазоспастичною стенокардією, зазвичай не мають нападів захворювання під час фізичного навантаження.
При цьому перебіг захворювання може ускладнитися при наявності в анамнезі атеросклерозу, мікросудинної стенокардії.

За статистичними даними більшість випадків даного виду стенокардії припадає на чоловіків й жінок у віці старше 50 років. Враховується, що молодь також може стикнутися з порушенням.

Основні симптоми

Основним проявом вазоспастичної стенокардії є поява болю та дискомфорту в грудях з іррадіацією в руку або щелепу. При цьому дані прояви виникають зазвичай під час спокою (вранці або вночі) та супроводжуються відчуттям тривоги, нудотою, запамороченням. Кожен епізод болю має поступовий початок та кінець.

Не є виключенням локалізація больових відчуттів в інших ділянках тіла, наприклад спина, шия, плечі та живіт. Також ознаки можна полегшити шляхом прийому ліків.

У тому випадку, якщо спазм судин виникає на постійній основі існують ризики порушення серцевого ритму та в рідкісних випадках - розвиток серцевого нападу.

Які причини вазоспастичної стенокардії?

Достеменно невідомо, що саме є причиною вазоспастичної стенокардії. Однак спеціалісти відмічають ряд факторів, що можуть стати тригерами захворювання:
  • коливання температури повітря;
  • стрес;
  • алергічні реакції;
  • запальний процес в стінці коронарної артерії;
  • приймання певних лікарських препаратів (наприклад, антидепресанти, ліки проти мігрені);
  • шкідливі звички (наприклад, куріння та зловживання алкоголем).
Саме вищезазначені тригери можуть погіршити симптоми вазоспастичної стенокардії та збільшити кількість її нападів.

Діагностика та тактика лікування

Для діагностування вазоспастичної стенокардії лікарем проводиться ряд обстежень, серед яких ЕКГ, в тому числі й під час виконання невеликих вправ, наприклад ходьби, коронарна ангіографія.
 
Щодо лікування, то вазоспастична стенокардія є хронічним захворюванням, яке потребує спостереження у кардіолога. При гострих епізодах існує потреба в госпіталізації з наступним введенням в/в лікарських препаратів (нітратів). Також лікарем можуть бути призначені блокатори кальцієвих каналів, щоб запобігти або зменшити кількість спазмів. Всі ці ліки розслаблюють коронарні артерії та забезпечують нормальний потік крові.
Також для окремих пацієнтів, коли є можливість чітко визначити вазоспастичний сегмент доцільним буде проведення стентування коронарних артерій.

Рекомендується вести спеціальний щоденник, з метою встановлення тригерів які впливають на появу симптомів порушення.

Тобто, можна зробити висновок, що вазоспастична стенокардія лікується за допомогою медикаментозних препаратів з обов'язковим керуванням свого способу життя. Це всім нам відоме: здорове харчування; фізична активність; уникання стресу; контроль АТ, глюкози в крові та холестерину; відмова від шкідливих звичок.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм