Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Серцевий напад: як вчасно розпізнати симптоми?

Серцевий напад: як вчасно розпізнати симптоми?Серцевий напад або напад стенокардії - це комплекс симптомів, що проявляються появою відчуття тяжкості та болю в серці або за грудиною.
 
Серцевий напад полягає в розвитку стану, коли серце не отримує достатньо кисню, внаслідок звуження (стенозу) серцевих судин. Типовою ситуацією, коли дане явище може розвинутися є тривале інтенсивне фізичне навантаження або сильне емоційне потрясіння, коли пришвидшується частота серцевих скорочень. 

Причини стенокардії

  1. Атеросклероз.
  2. Ішемічна хвороба серця.
  3. Аортальний стеноз або аортальна регургітація.
  4. Цукровий діабет.
  5. Спадковий фактор.
  6. Ожиріння.
  7. Шкідливі звички.
  8. Кардіоміопатія.
І це далеко не всі ймовірні причини розвитку стенокардії. А от спровокувати напад можуть як надмірні фізичні навантаження, стрес, підвищення артеріального тиску, так і звичайне переїдання або переохолодження.

Основні прояви 

  1. Поява стиснення та больових відчуттів за грудиною з можливою іррадіацією в шию, нижню щелепу, під лопатку та руку зліва.
  2. Ускладнення дихання (задишка).
  3. Нудота та блювання.
  4. Запаморочення.
  5. Загальна раптова слабкість.
  6. Холодний піт.
Симптоми серцевого нападу можуть припинитися після декількох хвилин після усунення провокуючого чинника, наприклад  фізичного навантаження, або якщо пацієнт прийняв відповідні лікарські засоби призначені лікарем.
Відмітимо, що у жінок клінічна картина серцевого нападу дещо відрізняється від чоловіків. Так у жінок больові відчуття можуть зосереджуватися в одній чи обидвох руках, шиї, верхній частині спини й між лопатками, щелепі та навіть животі (шлунок). Не є виключенням коли виникає задишка, але біль є відсутнім.
 
Тому необхідно вчасно зреагувати при розвитку симптомів. Також важливо не сплутати розвиток серцевого нападу з панічною атаки. Хоч ці стани й мають різні причини появи, симптоми мають певну схожість.

Тактика

У разі розвитку серцевого нападу необхідно заспокоїтися, сісти, рівномірно дихати та зателефонувати своєму сімейному лікарю, який вкаже на наступні дії. Якщо самопочуття погіршується, а тривалість нападу перевищує 15 хвилин викликайте швидку допомогу, оскільки високі ризики розвитку інфаркту міокарду. Тобто коли внаслідок ненадходження достатнього об'єму кисню до серця, ділянки серцевого м'яза починають “відмирати”.
 
Лікування ж стенокардії відбуватиметься шляхом проведення комплексної терапії, насамперед з усуненням причини нападу. Надалі пацієнту рекомендується внести корективи у свій спосіб життя. Медикаментозно лікарем призначається нітрогліцерин, бета-блокатори, ацетилсаліцилову кислоту тощо.
 
У певних випадках можливе оперативне втручання з наступним стентуванням  коронарних артерій або проведення аорто-коронарного шунтування. Головне це відновити потік крові до міокарда.
 
Не варто ігнорувати біль в серці, навіть якщо він здається Вам незначним. Пам'ятайте, про ризики розвитку інфаркту та обов'язково зверніться за лікарською допомогою.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм