Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Аортальний стеноз: основні причини звуження клапана аорти

Аортальний стеноз: основні причини звуження клапана аортиСтеноз аортального клапана належить до найбільш частіших набутих вад серця. Тому наразі розберемо детальніше особливості перебігу патології та які фактори впливають на її появу.  

Аортальний стеноз - це патологічний стан, що характеризується деформацією та звуженням стулок клапану аорти. 
 
Відмітимо, що локалізуються стулки клапану аорти відповідно між аортою та лівим шлуночком. А відповідно локалізації патологічного процесу виділяють три ключових ділянки: клапанний, підклапанний та надклапанний стеноз аорти. 
 
Механізм розвитку захворювання полягає в потовщенні стулок клапану, втрати їх еластичності та як наслідок неможливість повністю змикатися та відкриватися. Дане порушення спричиняє собою порушення кровообігу від лівого шлуночка до дуги аорти, викликаючи накопичення в ньому рідини та ряду інших ускладнень.

Основні причини

  1. Кальциноз або фіброз аортального клапана.
  2. Потовщення аорти.
  3. Ревматичний ендокардит.
  4. Цукровий діабет.
Не є виключенням й вроджена форма аортального стенозу. У такому випадку його прояви будуть мати стрімкіший прояв попри те, що вперше виникнути вони можуть як у перші десять років життя, так і пізніше.
 
До групи ризики з розвитку аортального стенозу належать люди похилого віку (у більшості випадків чоловіки). Це своєю чергою значно ускладнює проведення лікування стенозу, особливо хірургічного характеру.

Які симптоми виникатимуть при артеріальному стенозі?

  1. Загальна слабкість.
  2. Задишка під час фізичних навантажень, а згодом і в стані спокою.
  3. Запаморочення та втрата свідомості.
  4. Головний біль.
  5. Больові відчуття в ділянці серця ниючого характеру.
  6. Порушення серцевого ритму, відчуття серцебиття.
Відмітимо, що симптоми захворювання будуть проявлятися в залежності від стадії звуження клапану. Так на початковому етапі завдяки надмірній роботі серця та незначному стенозу у хворого можуть навіть не виникати ніякі скарги. Відповідно у міру збільшення стенозу інтенсивнішими стають й симптоми.
 
В критичному випадку у хворого розвивається набряк легень та напади серцевої астми.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу - аортальний стеноз, потребує проведення ряду діагностичних методів, до яких належать:
  • ЕКГ;
  • ЕХО-КГ;
  • рентгенографія;
  • навантажувальні тести;
  • коронарна ангіографія;
  • рентгенографія;
  • УЗД серця;
  • КТ.
Тактика лікування залежатиме від ступеня стенозу та причини, що його викликала, наявністю ускладнень. Основу терапії складатиме консервативне лікування, що включатиме медикаментозне лікування, корекцію способу життя.
 
У тому разі якщо стеноз протікає в легкій формі лікар може обрати тактику спостереження. Оперативне втручання також можливе, у разі тяжкої форми стенозу та значному порушенні функції клапану. Воно найчастіше полягатиме в проведенні заміни аортального клапана. 
 
Пацієнт з аортальним стенозом надалі повинен слідкувати за своїм способом життя, проходити кожні пів року профілактичні огляди, правильно харчуватися.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм