Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Діабетична кардіоміопатія: основні прояви ускладнення цукрового діабету

Діабетична кардіоміопатія: основні прояви ускладнення цукрового діабетуПри розвитку цукрового діабету людина при відсутності контролю захворювання, може стикнутися з рядом порушень органів та систем, від зору, нирок до серця. Наразі розберемо ускладнення зі сторони серцево-судинної системи - діабетичну кардіоміопатію. А саме що це за стан та який механізм його розвитку?

Діабетична кардіоміопатія - це патологічний стан, що характеризується розвитком лівошлуночкої дисфункції у пацієнтів хворих на цукровий діабет. Структурні зміни серця, що викликаються діабетом розвиваються незалежно від наявності інших факторів, що характеризуються систолічною та діастолічною дисфункцією лівого шлуночка. 
 
Процес розвитку діабетичної кардіоміопатії включає ряд механізмів, від метаболічних порушень, фіброзу міокарда, ураження дрібних судин до автономної дисфункції та інсулінорезистентності.
 
За статистичними даними жінки до 60 років у 8 разів частіше стикаються з даним порушенням, аніж чоловіча стать. Хоча не є виключенням розвитку патології й у дитячому віці у випадках наявності гіперглікемії у матері під час виношування плоду.

Фактори ризику

На розвиток кардіоміопатії впливає ряд чинників. Насамперед це перебіг основного захворювання - цукрового діабету, його тип, метод лікування та дотримання дієти. 
Тому до провокуючих факторів, відносять:
  • недотримання лікування, що призначалося лікарем ендокринологом та відсутність дієти;
  • декомпенсована форма цукрового діабету, що супроводжується стійким підвищенням рівня глюкози в крові та відповідно ураження міокарда;
  • наявність у вагітної жінки декомпенсованого цукрового діабету, що викликає ураження серця плоду (діабетична ембріофетопатія).
Саме вплив цих тригерів і пояснює те, чому діабетична кардіоміопатія не виникає у всіх хворих на цукровий діабет.

Які симптоми виникають при розвитку діабетичної кардіоміопатії?

Клінічна картина діабетичної кардіоміопатії є досить різносторонньою. Так прояви захворювання можуть варіюватися від безсимптомного перебігу до тяжких проявів застійної серцевої недостатності, яка своєю чергою супроводжуватиметься набряками, задишкою, акроціанозом тощо. Відмітимо, що прояви захворювання можуть виникати через декілька місяців або навіть років з моменту ураження серця. 
 
Типовими скаргами при діабетичній кардіоміопатії є больові відчуття в ділянці серця тиснучого характеру. Вони є не такі виражені як при стенокардії та не іррадіюють, наприклад в ліву лопатку чи руку. Так спочатку біль виникає коли хворий мав надмірне фізичне навантаження або коли пропустив приймання інсуліну. Згодом симптоми виникатимуть і в стані спокою, а типові знеболювальні “від болю в серці” не приноситимуть результату. 
 
Не є виключенням коли больовий синдром є відсутнім, однак виникають скарги на задишку, ціаноз, запаморочення. Відповідно симптоми прогресуватимуть у міру розвитку захворювання. 

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу на ранніх етапах можливо лише при проведенні ряду інструментальних методів діагностики з дослідженням стану міокарду:
  • ЕКГ;
  • ЕХО-КГ;
  • сцинтіографія (дослідження з введенням контрастної речовини);
  • функціональні проби (велоергометрія).
Тактика лікування є комплексною. Насамперед терапія буде направлена на корекцію способу життя пацієнта з приєднанням фізичної активності, зменшенням індексу маси тіла з обмеженням солі в раціоні, виключення алкоголю та кофеїновмісних продуктів. Фізична активність своєю чергою допомагає збільшити чутливість до інсуліну, знизити гіперінсулінемію та нормалізувати ліпідний обмін, що своєю чергою буде поєднуватися з процесом зниження маси тіла.

Важливим етапом у лікуванні є проведення корекції гіперглікемії (зниження рівня глюкози в крові), дисліпопротеїнемії, метаболічних порушень.
 
Також лікувально-профілактичні заходи направлені на симптоматичну терапію супутніх станів (ІХС, артеріальна гіпертензія), попередження та лікування тромбозів.
У разі пізнього діагностування захворювання терапія включатиме й медикаментозне лікування з призначенням сатинів, препаратів калію, бета-адреноблокаторів, серцевих глікозидів й діуретиків тощо.
 
Важливо розуміти наслідки ЦД та обов'язково проходити профілактичні ЧЕК-АПи, в тому числі й у кардіолога, навіть при відсутності скарг зі сторони роботи серця. 
Також пам'ятайте про необхідність дотримання всіх рекомендацій лікаря стосовно ЦД, насамперед моніторингу рівня глюкози в крові. З цією метою в домашніх умовах доцільним буде мати відповідний пристрій - глюкометр, який Ви можете придбати в медичному маркеті ITMED.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм