Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Тампонада серця: основні симптоми ураження

Тампонада серця: основні симптоми ураження Більшість захворювань серця потребують блискавичного надання допомоги, адже в протилежному випадку ціна дуже висока. До таких станів, які потребують вчасної діагностики та відповідного лікування належить й тампонада серця. Що це за стан та чому він потребує надання невідкладної допомоги? З'ясуємо далі. 

Тампонада серця - це патологічний стан, що характеризується підвищенням інтраперикардіального тиску, внаслідок накопичення надмірної кількості рідини в порожнині перикарду.
Накопичувальна рідина спричиняє тиск на серце, викликаючи зменшення діастолічного наповнення лівого шлуночка та серцевий викид.  
 
В залежності від типу рідини, що накопичується в порожнині перикарду розрізняють ексудативну форму та гемотампонаду (кров в перикарді), яка виникає внаслідок травм, інфаркту або розшарування великих судин. Також порожнина перикарду може містити гній або лімфу, в залежності від причини, що викликала тампонаду серця. 

Які основні причини розвитку тампонади серця?

  1. Травми проникаючого характеру (одна з найчастіших причин тампонади серця).
  2. Перикардит.
  3. Новоутворення, особливо злоякісного характеру.
  4. Розрив аорти.
  5. Розвиток інфекційного процесу бактеріального характеру.
  6. Туберкульоз. 
  7. Проведення медичних маніпуляцій (наприклад, імплантація штучного водія ритму -  електрокардіостимулятора та інших інвазивні процедури). 

Які симптоми виникатимуть при розвитку тампонади серця?

До класичних ознак тампонади серця або як її ще називають Тріада Бека відносять гіпотонію, ослаблення тонів серця та розширення яремних вен.
 
Так механізм порушення на тлі симптомів тампонади полягає у зменшенні серцевого викиду (гіпотонії), що пов'язано з неможливістю міокарда нормально функціонувати, а саме скорочуватися. 
Глухі тони серця виникають на тлі накопичення рідини в перикардіальній частині. Це своєю чергою створює так званий ізоляційний ефект та відповідно ослаблення. 
Коли ж відбувається зниження серцевого викиду на фоні порушення підвищується венозний тиск через зворотний потік крові у вени. Це і спричиняє розширення яремних вен. Щодо останнього прояву, то розширення яремних вен буде менш вираженим при зменшенні об'єму циркулюючої крові - гіповолемії.
 
До специфічних проявів тампонади серця можливо віднести нетиповий пульс, коли під час дихальних рухів (вдиху) зниження систолічного тиску понад 10 мм.
Додатково у хворого виникають скарги у вигляді задишки, кашлю, зниження фізичної витримки.
 
Відмітимо, що перебіг порушення залежатиме й від швидкості накопичення рідини. Так при повільному накопиченні, перикард поступово розширюється даючи можливість “вмістити” досить великий об'єм рідини у перикардіальній порожнині (понад 2 л). 
 
У тому разі, коли рідина накопичується досить швидко або перикард не має значних еластичних “здібностей”, симптоми виникають дуже стрімко, навіть при незначному об'ємі рідини. 
Розвиток гострої тампонади серця небезпечний високими ризиками кардіогенного шоку та зупинкою серця. 

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбувається на основі проведення ряду інструментальних й лабораторних методів дослідження. Так візуалізаційно патологічний процес відстежуватиметься шляхом рентгенографії грудної порожнини, КТ, ЕКГ та ЕХО-КГ. При показаннях досліджується й безпосередньо перикардіальна рідина. 
 
Тактика лікування насамперед буде направлена на усунення зайвої рідини, що накопичилася в перикарді. Досягти цього можливо при проведенні перикардіоцентезу. 
У разі рецидиву тампонади  доцільним буде проведення перикардектомії - видалення запальних ділянок оболонки серця (перикарда).  
Після проведення видалення рідини проводиться медикаментозне лікування, що залежатиме від основної причини порушення. Так терапія варіюватиметься від призначення антибактеріальних препаратів, гормонів до нестероїдних протизапальних. 
 
Відмітимо, що тампонада серця є невідкладним станом та потребує термінової медичної допомоги в умовах стаціонару.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм