Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Мітральний стеноз: основні причини звуження мітрального клапана

Мітральний стеноз: основні причини звуження мітрального клапанаМітральний стеноз - це патологічний стан, що характеризується звуженням мітрального клапана.

У більшості випадків мітральний стеноз розвивається паралельно з іншими захворюваннями серцево-судинної системи.
 
Саме ж звуження мітрального клапана суттєво ускладнює потік крові з лівого передсердя до лівого шлуночка. Відповідно локалізується мітральний клапан між лівим пересердям та лівим шлуночком!
 
Більшість випадків мітрального стенозу припадає на вікову категорію осіб 40-50 років (переважно це жінки).
 
В залежності від причини, яка викликала ураження мітрального клапана, розрізняють органічний мітральний стеноз, для якого є характерним обмежене функціонування стулок клапану, а причинами виступають ревматична хвороба серця, інфекційний ендокардит тощо. При розвитку функціонального мітрального стенозу стулки мітрального клапана недостатньо розкривається, а спричинити це може тромб або новоутворення у лівому передсерді.
Відносний мітральний стеноз характеризується розвитком порушень з надмірним кровотоком через мітральний клапан. 

Які фактори впливають на розвиток мітрального стенозу?

За статистичними даними більшість випадків мітрального стенозу виникають в осіб, що мають в анамнезі ревматизм (МС виникає приблизно через 10 років після його появи) та хронічний тонзиліт. Це пов'язано з впливом токсинів стрептококу.
 
Також до основних факторів ризику розвитку стенозу мітрального клапана належать:
  • травми серця;
  • ревматизм;
  • атеросклероз;
  • інфекційний ендокардит;
  • вроджені вади серця;
  • сифіліс.

Основні симптоми

  1. Швидка стомлюваність.
  2. Неможливість виконувати фізичні навантаження (зменшується виносливість).
  3. Задишка, насамперед після фізичного навантаження, а згодом і в стані спокою. 
  4. Кашель з виділенням мокротиння (пінистого характеру з домішками крові).
  5. Часті рецидиви інфекційних процесів в органах дихання.
Також можливі напади серцевої астми після перенесеного фізичного навантаження або вночі.  Хворого турбують набряки нижніх кінцівок, стиснення у правому підребер'ї, обличчя набуває синюшного відтінку (зазвичай це обмежений синюшно-багряний рум'янець щік - мітральний рум'янець). 
В більш тяжких випадках розвивається набряк легень, правошлуночкова недостатність.
Для даної вади характерне поступове прогресування.

Діагностика та тактика лікування

Окрім проведення фізикального огляду хворого та аналізу його скарг, лікарем проводиться ряд інструментальних методів дослідження, які дають підставу для постановлення діагнозу:
  • ЕХО-КГ;
  • ЕКГ;
  • рентгенографія грудної клітки;
  • проба з фізичними навантаженнями;
  • коронарографія (при тяжкому перебігу мітрального стенозу та підготовки до оперативного втручання).
Тактика лікування залежатиме від перебігу захворювання та наявністю насамперед ускладнень. Так якщо мітральний стеноз має неускладнений перебіг можливо обмежитися медикаментозним лікуванням. 
 
В протилежному випадку можливе застосування як інвазивного лікування з наступним інструментальним роз'єднанням зрощених структур клапану (на початковій стадії захворювання), так і хірургічного втручання (корекція ураженого клапана або його заміна).
Відмітимо, що виключно консервативне лікування найчастіше проводиться при відмові пацієнта від операції або неможливості її проведення за ряду причин. У такому випадку терапія включатиме призначення діуретиків, антикоагулянтів, інгібіторів АПФ тощо.
 
Тому з метою запобігання розвитку ураження серця або вчасного виявлення хвороби приділяйте час для щорічного кардіологічного чек-апу. Зробити це можливо обравши кардіологічну клініку, скориставшись Всеукраїнським каталогом клінік ITMED.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм