Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Легеневе серце: що це за стан та які його основні прояви?

Легеневе серце: що це за стан та які його основні прояви?Легеневе серце виникає внаслідок розвитку уражень зі сторони легень або/та їх судин. Тому розберемо детальніше механізм розвитку порушення та основні його симптоми.

Легеневе серце - це патологічний стан, що характеризується розвитком гіпертрофії правого шлуночка, що виникає внаслідок захворювань які порушують функцію легень та їх структуру. Виключенням є легеневі зміни, що мають вроджений фактор розвитку або самі ж виникають внаслідок ураження лівих відділів серця. 
 
У більшості випадків легеневе серце має хронічний перебіг, хоча не є виключенням його розвитку в гострій та зворотній формі.
 
Механізм захворювання має складний патологічний розвиток. Так на тлі ураження легень виникає легенева артеріальна гіпертензія, яка своєю чергою спричиняє надмірне навантаження на правий шлуночок. Як наслідок правий шлуночок зазнає ряд уражень насамперед у вигляді симптомів ідентичних до лівошлуночкової серцевої недостатності. Порушення при цьому може залучити безпосередньо й лівий шлуночок. Коли набрякла міжшлуночкова перетинка спричиняє неможливість повного наповнення лівого шлуночка. 

Які фактори впливають на розвиток порушення?

  1. Хронічне обструктивне захворювання легень, емфізема легень, пневмосклероз викликають хронічний перебіг легеневого серця що розвиваються упродовж тривалого часу (роками).
  2. Тромбоемболія легеневої артерії, тобто ураження серцевих судин.
  3. Легенева гіпертензія (васкулярний тип легеневого серця).
  4. Кіфосколіоз (торакодіафрагмальний тип).
  5. Ожиріння (синдром Піквіка).

Основні симптоми легеневого серця

На початковому етапі захворювання має безсимптомний перебіг. Інколи можлива поява скарг хворого у вигляді задишки, швидкої стомлюваності при фізичному навантаженні. Тобто це прояви основного захворювання, що викликало ураження легень. 

Надалі симптоми наростатимуть у міру підвищення тиску в правому шлуночку:
  • набряки нижніх кінцівок;
  • збільшення печінки (гепатомегалія), внаслідок застою крові в системі великого кола кровообігу, що своєю чергою викликається підвищенням внутрішньогрудного тиску;
  • тахікардія;
  • гіпоксія та синюшність шкірних покривів;
  • раптовий біль за грудиною.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу потребує комплексного обстеження, починаючи з аналізу клінічної картини та аускультації за допомогою фонендоскопу до ряду інструментальних методів досліджень:
  • рентгенографія;
  • ЕКГ;
  • ЕХО-КГ;
  • спірографія;
  • МРТ.
Тактика лікування полягатиме в усуненні основного захворювання, тобто причини що викликала порушення функціонування правого шлуночка серця (усунення дихальної недостатності, зниження тиску в легеневій артерії тощо). Окремим етапом є проведення кисневої терапії.
 
Далі надання допомоги залежатиме від перебігу “легеневого серця” та розвитку виниклих ускладнень. Так при розвитку периферичних набряків призначають діуретики під чітким контролем, серцеві глікозиди, іАПФ, антикоагулянти тощо.
 
При відсутності вчасного лікування високі ризики набряку легень та легенево-серцевої недостатності, що своєю чергою можуть спричинити летальний результат. 
 
Профілактика легеневого серця полягає насамперед в запобіганні захворювань бронхолегеневої системи та дотриманні здорового способу життя з загартовуванням, належними умовами праці та проживання відмовою від куріння.
 
Пам'ятайте про важливість раннього виявлення та лікування причин, що можуть викликати розвиток “легеневого серця” з метою запобігання незворотних структурних змін серця.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм