Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Коронарний синдром: які симптоми вказують на розвиток передінфарктного стану?

Коронарний синдром: які симптоми вказують на розвиток передінфарктного стану?Попереду нас чекають чотири жовтневих вихідних дня, а це означає, що випадки з надмірним навантаженням на серцево-судинну систему збільшаться. Чому? Справа в методі проведення свят або відпочинку. Що у більшості асоціюється з переїданням та вживанням алкоголю. Саме таке навантаження за кроткий проміжок часу і провокує високі ризики передінфарктного стану, інфаркту. Тому розберемо детальніше основні симптоми передінфарктного стану та які провокуючі фактори даного порушення.

Коронарний синдром або передінфарктний стан - це патологічний стан, який характеризується порушенням коронарного кровообігу, а саме зменшенням приливу крові до серця. 

Відмітимо, що коронарний синдром діагностується як стан, що характеризує недостатнє насичення кров'ю міокарда та виниклі при цьому симптоми. При цьому він може бути ознакою нестабільної стенокардії або інфаркту міокарда. Тому в першу чергу в умовах стаціонару надається невідкладна допомога, стабілізується стан хворого, а надалі проводиться ряд обстежень та на їх результаті - відповідне лікування. 
 
Наприклад, при розвитку гострого коронарного синдрому коли хворий потребує надання невідкладної допомоги, його діагностують як інфаркт або стенокардію. У тому разі якщо порушення було викликано накопиченням на стінках судин атеросклеротичних бляшок мова йде пор хронічний коронарний синдром, який діагностують як ішемічну хворобу серця або стенокардію.
 
Також дуже часто передінфарктний стан називають як “синдром святкового серця”. Тобто коли людина при тривалому святкуванні певної події вживає надмірну кількість алкоголю. Тоді високі ризики розвитку аритмії - фібриляції передсердь, навіть якщо людина має молодий вік. 
 
Механізм розвитку коронарного синдрому полягає в спазмі судини, відкладанні на стінках коронарних артерій жирових накопичень та формування з них атеросклеротичних бляшок або закорковуванні тромбом. Це своєю чергою внаслідок звуження судин порушує кровопостачання кисню та поживних речовин до серцевого м'яза. Коли подача кисню до м'яза стає критичною його клітини починають гинути, при цьому починають уражатися тканини серцевого м'яза, що є безпосереднім фактором розвитку інфаркту міокарда. 

Які фактори сприяють розвитку коронарного синдрому?

Відмітимо, що в зону ризику входять курці, діабетики, особи, що неправильно харчуються, мають спадковий анамнез, похилий вік тощо.

Основні прояви порушення

До основних та типових проявів передінфарктного стану належить поява печіння, відчуття стиснення, больових відчуттів за грудиною, що можуть іррадіювати до плеча, шиї, щелепи.
 
Додатково патологія супроводжується наступними станами:
  • підвищене потовиділення;
  • порушення зі сторони ШКТ (наприклад, нудота та блювання, біль в животі);
  • запаморочення та можлива втрата свідомості. 
Також за результати дослідження більшість осіб, що стикнулися з гострим коронарним синдром напередодні, десь за тиждень, відчували про хоча б одну попереджувальну ознаку порушення. Так найбільш часто помічали незвичну втому, слабкість в руках, порушення сну, неспокій. Рідше за декілька днів до серцевого нападу виникав біль у грудях. 
 
Відмітимо, що у тому випадку якщо біль за грудиною не стихає упродовж 15 хвилин та не купірується після приймання нітрогліцерину, а навпаки стає все більш інтенсивнішим - викликайте швидку, це є ознаки інфаркту міокарда. 

Тактика

До приїзду швидкою важливу роль відіграє надання долікарської допомоги. Так хворого необхідно покласти на ліжко, піднявши плечі та голову, забезпечивши при цьому доступ свіжого повітря. Медикаментозно при відсутності протипоказань дається нітрогліцерин, аспірин.
 
В умовах стаціонару стан хворого стабілізується, проводиться відповідна медикаментозна терапія (для відновлення кровообігу, зниження рівня холестерину тощо). При показаннях можливе проведення оперативного втручання (шунтування, стентування). 
 
Пам'ятайте, що основним методом уникнення коронарного синдрому та інфаркту є його профілактика. Тому слідкуйте за станом свого здоров'я, ведіть здоровий спосіб життя та обов'язково приділяйте час проходженню щорічних кардіологічних чек-апів. Зробити це Ви зможете обравши спеціалізовану кардіологічну клініку скориставшись послугами Всеукраїнського каталогу клінік ITMED.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм