Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Блокади серця: основні причини порушення серцевого ритму

Блокади серця: основні причини порушення серцевого ритмуБлокадами серця називають стан, при якому відбувається порушення серцевого ритму. Механізм розвитку полягає в неспроможності електричних імпульсів, що забезпечують скорочення ділянок серця, вірно передаватися. В основі блокади серця покладено ряд захворювань, серед яких насамперед серцево-судинні ураження. Однак розберемо детальніше один із видів блокади серця - блокаду пучка Гіса. А саме що це за стан та які прояви є для нього характерними.

Блокада пучка Гіса - це патологічний стан, що характеризується порушенням іннервації електричних імпульсів серця від синусового вузла до шлуночків органу. Як наслідок це викликає порушення в функціонуванні серця, а саме його механізму скорочення й розслаблення. 
 
Порушення в функціонуванні блокади пучка Гіса належить до виду внутрішньошлуночкової блокади. 
 
Пучки Гіса складаються з правої та лівої ніжок. Своє чергою ліва ніжка також відокремлюється на передню та задню. Це забезпечує охоплення шлуночків з усіх боків. 
 
Оскільки блокада може виникнути як в одному пучку, або ніжці, так і відразу у всіх частинах, розрізняють наступну класифікацію порушення:
  • блокада правої ніжки;
  • блокада лівої ніжки;
  • блокада передньої гілки лівої ніжки, відповідно виникає при порушенні віддачі лівого шлуночка; 
  • ураження задньої гілки лівої ніжки: викликає найбільше порушення в функціонування пучка Гіса, оскільки по цій гілці відбувається іннервація від передсердь до шлуночків, й надалі поділяється на праву й ліву; 
  • трипучкова блокада, характеризується порушенням іннервації у всьому пучку Гіса.
Також за ступенем порушення блокада може бути повною (повне блокування іннервації синусових імпульсів) й неповною (проведення імпульсів порушується, однак не припиняється), а також мати тимчасовий перебіг або виникати на постійній основі. 

Основні причини

  1. Міокардит (викликаний вірусами або бактеріями) та інші типи запалення тканин серця.
  2. Ураження зі сторони легень хронічного характеру.
  3. Онкологія.
  4. Ішемічна хвороба серця.
  5. Інфаркт міокарда.
  6. Гіпертонія.
Можна зробити висновок, що симптоми блокади є найбільш інтенсивнішими на тлі іншого патологічного процесу. 

Якими симптомами супроводжуватиметься блокада пучок Гіса?

Відмітимо, що симптоми захворювання можуть варіюватися в залежності від локалізації патологічного процесу. Так у більшості випадків блокада правої ніжки й гілок лівої ніжки пучка Гіса мають безсимптомний перебіг й зазвичай діагностуються при проведенні ЕКГ. 
 
Скарги виникають при ураженні обох гілок лівої ніжки, та обох ніжок пучка Гіса. Так до загальних проявів належить поява:
  • запаморочення та короткочасна втрата свідомості;
  • порушення ритму серця (аритмія);
  • слабкість;
  • задишка;
  • больові відчуття в серці різної інтенсивності.
При цьому високі ризики раптової зупинки серця. Тому поява даних проявів повинна викликати занепокоєння, та потребує звернення до лікаря кардіолога.

Діагностика та тактика лікування

Діагностування порушення відбуватиметься на основі проведення ряду досліджень та правильного їх розшифрування:
  • ЕКГ;
  • холтерівське добове моніторування;
  • КТ й МРТ;
  • ЕХО-КГ.
Тактика лікування буде залежати від виду порушення й причини, що його викликала. Так консервативна терапія полягатиме в лікуванні захворювання, що викликало блокаду пучка Гіса та призначенні симптоматичного лікування (наприклад, гіпотензивні, діуретики, нестероїдні протизапальні).
 
Не виключенням проведення оперативного втручання з наступним встановленням електрокардіостимулятора, коли відбулася блокада всіх пучків.
 
У тому випадку, якщо блокада має безсимптомний перебіг та не супроводжується іншими органними ураження можливо обирання тактики спостереження, з періодичними комплексними обстеженнями.
 
Важливо розуміти, що дане порушення виникає на тлі багатьох захворювань серця, органів дихання. Тому варто приділяти особливу увагу своєчасним профілактичним оглядам та проведенню відповідного лікування.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм