Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Синусова брадикардія: основні причини уповільненого серцебиття

Синусова брадикардія: основні причини уповільненого серцебиттяСинусова брадикардія являє собою різновид аритмії, коли частота скорочення серцевого м'яза досягає менше ніж 60 ударів за хвилину. При цьому даний стан може як бути фізіологічною нормою, так і бути ознакою розвитку певного патологічного процесу. Тому розберемо детальніше при появі яких симптомів синусової брадикардії необхідно звернутися до лікаря, та які фактори впливають на її розвиток.

Синусова брадикардія - це стан, для якого є характерним розвиток частоти серцевих скорочень менш ніж 60 ударів за хвилину, що пов'язано насамперед зі зменшенням активності синусового вузла.
 
При цьому відмітимо, що в нормі показники ЧСС у здорової людини яка знаходиться в стані спокою варіюються від 60 до 100 ударів за хвилину. Це дає можливість повноцінно функціонувати системі кровообігу та забезпечувати органи й системи достатнім об'ємом крові, в тому числі киснем, поживними речовинами.

Чому виникає синусова брадикардія?

Спеціалісти розглядають основні форми зниження частоти серцевих скорочень: 
  • забезпечення ефективної роботи серця, що є частим явищем серед спортсменів та являє собою фізіологічну форму синусової брадикардії;
  • органічна форма, що характеризується ураженням синусового вузла та безпосередньо анатомічних уражень серця;
  • лікарська форма;
  • екстракардіальна форма, викликається патологічними станами інших органів й систем, окрім серцево-судинних захворювань. Найпоширенішими є захворювання ендокринної системи, інфекції. 
І якщо з фізіологічною формою синусової брадикардії все зрозуміло, то інші дві форми провокуються наступними факторами:
  • післяопераційні ускладнення на серці;
  • кардіоміопатія;
  • приймання певних лікарських препаратів (наприклад, бета-адреноблокатори);
  • набряк мозку;
  • інтоксикація організму;
  • вроджені вади серця;
  • інфаркт міокарда;
  • гіпотиреоз;
  • ішемічна хвороба серця.

Основні прояви порушення

  1. Слабкість та швидка втомлюваність.
  2. Сонливість.
  3. Зниження концентрації уваги.
  4. Запаморочення з можливою втратою свідомості.
  5. Блідість шкірних покривів.
  6. Порушення зору (наприклад, пелена перед очима).
  7. Больові відчуття в області серця.
  8. Задишка. 
Дані прояви є характерними коли показники ЧСС зменшують нижче 50 ударів за хвилину, таким чином це викликає порушення кровопостачання. Чим нижче стає пульс, тим інтенсивнішими будуть симптоми. 
 
Відповідно, коли брадикардія не викликає дискомфортний стан, це вважається фізіологічною нормою.

Діагностика та тактика лікування

Відповідно при появі вищезазначених симптомів проводиться візит до лікаря кардіолога, де на основі даних анамнезу призначається додатковий ряд обстежень:
  • ЕКГ;
  • лабораторні аналізи крові;
  • ЕХО-КГ;
  • УЗД серця.
При розвитку синусової брадикардії в першу чергу рекомендовано уникати факторів, що викликають зниження частоти серцевих скорочень. 
 
Тактика лікування буде залежати від причини виникнення брадикардії. Тобто якщо порушення ЧСС викликається іншим патологічним процесом в організмі - насамперед проводиться його лікування. Якщо на зменшення ЧСС впливає приймання певних лікарських препаратів - доцільним буде обрати інші аналоги. 
В критичних випадках, коли в основі порушення покладено наявність ускладнень або ЧСС складає нижче 40 ударів за хвилину на тривалій основі, можливе встановлення кардіостимулятора. 
 
Відповідно фізіологічна брадикардія не потребує лікування. Лише рекомендовано проходити профілактичні обстеження.
 
Тому аби контролювати стан своєї серцевої судинної системи, вчасно проводьте лікування захворювань, що можуть викликати брадикардію; дотримуйтеся здорового способу життя; тримайте вагу в межах норми; слідкуйте за показниками артеріального тиску та пульсу, особливо під час фізичного навантаження. Придбати прилад для зручного користування в домашніх умовах та визначення частоти серцевих скорочень, Ви зможете в медичному маркеті ITMED. Там Ви зможете ознайомитися з широким різновидом пульсоксиметрів, що також є дуже доречними в умовах пандемії. Адже додатково пульсоксиметр встановлює рівень насиченості крові киснем.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм