Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Артеріальна гіпертензія: причини високого артеріального тиску

Артеріальна гіпертензія: причини високого артеріального тискуЯкщо Ви тривалий час страждаєте від високих показників артеріального тиску існує небезпека розвитку захворювання під назвою артеріальна гіпертензія. Які провокуючі фактори даного порушення та які симптоми є для нього характерними? З'ясуємо далі. 

Артеріальна гіпертензія - це патологічний стан для якого є характерним стійке підвищення артеріального тиску.
При цьому оптимальними показниками АТ, незалежно від статі й віку людини, лікарі вважають тиск 120/80 мм.рт.ст. 
 
Нормою вважається короткочасні підвищення АТ під час тренувань, при різкій зміні положення, емоційних переживань. Головне, щоб після тригеру тиск швидко приходив до нормальних показників. Небезпечним є те, коли тиск піднявся та не знижується.
 
В залежності від причини розвитку артеріальної гіпертензії, розрізняють її первинну та вторинну форми. І якщо в першому варіанті провокуючими чинниками виступають харчові звички й загалом спосіб життя, спадковий та віковий фактор. То вторинна форма виникає на тлі певного патологічного процесу в організмі (наприклад, вади серця, алкоголізм).

Основні причини 

Факторами ризику захворювання являються:
  • ожиріння;
  • дефіцит вітамінів та мінералів;
  • гормональні порушення;
  • спадковий фактор;
  • зловживання алкоголем та куріння;
  • вік (ризики збільшуються з віком, внаслідок атеросклеротичного ураження судин);
  • гіподинамія (малорухомий спосіб життя);
  • неправильне харчування (занадто жирна, солона їжа).

Якими симптомами супроводжуватиметься артеріальна гіпертензія?

  1. Головний біль внаслідок звуження та спазму судин.
  2. Задишка.
  3. Поява больових відчуттів у грудях та прискорене серцебиття.
  4. Візуально спостерігається почервоніння шкіри та зони грудей.
  5. Запаморочення.
  6. Шум у вухах та “пелена” перед очима.
  7. Носова кровотеча.
Так якщо на першій стадії гіпертонії спостерігається періодичне підвищення АТ, яке легко нормалізувати й людина не придає цьому зазвичай значення, то на другій - високі показники АТ стають регулярними з можливим розвитком гіпертонічного кризу. Третя стадія супроводжується патологічним ураженням судин внаслідок регулярного підвищення артеріального тиску.
 
Не є виключенням коли у хворого не виникають яскраво виражені симптоми захворювання, що робить його ще більш небезпечнішим. Ще тому гіпертонію називають “тихим вбивцею”.
 
Відповідно чим довше протікає захворювання без відповідного лікування, тим серйозніші його наслідки. Так високі ризики розвитку серцевої недостатності, інфаркту, крововиливу, тромбозу, паралічу.

Діагностика та тактика лікування

Оскільки зазвичай  самостійно встановити гіпертонію можливо лише при другій-третій стадії хвороби, дуже важливо проходити профілактичні огляди та контролювати показники АТ, навіть якщо Вам здається, що Ваш стан задовільний.
 
Встановлення діагнозу - артеріальна гіпертензія, потребує комплексного обстеження, що включатиме:
  • лабораторні аналізи крові та сечі;
  • ЕКГ;
  • ЕХО-КГ;
  • перевірка зору (офтальмоскопія);
  • УЗД. 
Тактика лікування буде залежати від діагностованої форми артеріальної гіпертензії. Так якщо при первинній формі достатнім буде внести корективи у спосіб життя (здорове харчування, нормалізація ваги, спорт) та призначити певні медикаментозні препарати, що дасть можливість нормалізувати показники АТ.
То вторинна форма потребує першочергове усунення причини, що спричинила підвищення АТ. Наприклад, якщо артеріальну гіпертензію викликають лікарські засоби, які приймає хворий, то відповідно буде йти мова про заміну на їх аналоги.
Основою медикаментозного лікування є призначення діуретиків, інгібіторів АПФ, бета-блокаторів.
 
Пам'ятайте, що симптоми артеріальної гіпертензії можуть бути досить підступними та нагадувати за своїм перебігом інші захворювання. Тому одним із точних методів діагностування захворювання та його контролювання є вимірювання артеріального тиску. Обрати для використання в домашніх умовах тонометр (прилад для вимірювання АТ), Ви можете скориставшись послугами медичного маркету ITMED. В маркеті представлені різні види тонометрів, як механічного, так і автоматичного застосування.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм