Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Ревматична хвороба серця: основні симптоми ураження клапанів серця

Ревматична хвороба серця: основні симптоми ураження клапанів серцяЗахворювання ревматизм, що спричиняє ураження сполучної тканини, в тому числі й серцево-судинної системи поєднує у собі два патологічних стани: гостру хронічну лихоманку та хронічну ревматичну хворобу. Розберемо детальніше ревматичну хворобу серця, а саме основні прояви захворювання та ймовірні наслідки при відсутності лікування. 

Ревматична хвороба серця - це патологічний стан, що характеризується ураженням клапанів серця з можливим розвитком вади серця та серцевої недостатності. Захворювання виступає як постінфекційне ускладнення.
 
Ревматична хвороба серця є фактором ризику у людей, що мають в анамнезі захворювання серцево-судинної системи. Також за статистичними даним найвищі показники захворювання саме серед дітей та молоді. Окрім молодого віку, сприятливим чинником для розвитку захворювання виступає жіноча стать.  

Які фактори впливають на розвиток захворювання?

Основним провокуючим фактором ревматичної хвороби серця є перенесення запального процесу в сполучній тканині, відомого нам як ревматизм. Запалення своєю чергою попередньо виникає на тлі тонзиліту, фарингіту або трахеїту. Це розповсюджені причини ураження верхніх дихальних шляхів, що викликаються стрептококами.
 
Важливо не виключати й вплив спадкового фактора, частих переохолоджень, незадовільних умов праці.

Основні симптоми ревматичної хвороби серця

Небезпекою захворювання є те, що воно тривалий час може ніяк себе не проявляти. І дуже частими є випадки, коли у пацієнта діагностується патологія, наприклад при плановому огляді, тобто випадково. 
 
При прогресуванні ж виникають наступні стани та скарги:
  • набряки нижніх кінцівок;
  • приступи ядухи;
  • ціаноз обличчя;
  • загальна слабкість та швидка втомлюваність;
  • аритмія;
  • втрата апетиту;
  • кашель з виділенням мокротиння слизистого характеру. 

Діагностика та тактика лікування

З метою встановлення діагнозу існує необхідність в проведенні консультацій з рядом вузькопрофільних спеціалістів (кардіолог, ревматолог, терапевт) та призначенні лабораторних та інструментальних методів дослідження:
  • ЕКГ;
  • ЕХО-КГ;
  • рентгенографія;
  • бак дослідження (мазок із зіву на виявлення стрептококу);
  • МРТ.
Тактика лікування буде залежати від результатів дослідження, а саме захворювання яке викликало ваду серця та типу ураження клапанів серця. Фармакотерапія є довготривалою та повинна розпочатися якомога раніше: антистрептококова терапія, нестероїдні протизапальні препарати, глюкокортикоїди. 
При показаннях можливе проведення оперативного втручання з наступним протезуванням серцевого клапана.  
 
У разі відсутності вчасного лікування або його неправильного проведення ревматична хвороба серця провокує небезпечні для життя стани, від серцевої недостатності до інсульту, тромбоемболії легеневої артерії.
 
Знизити ймовірність захворювання допоможе ведення здорового способу життя, вчасне лікування інфекційних процесів носоглотки, тобто запобігання первинній захворюваності. 
Важливо приділяти увагу своєму здоров'ю проходячи профілактичні огляди та звертатися до лікаря при появі хворобливих відчуттів.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм