Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Брадикардія: основні причини зменшення частоти серцевих скорочень

Брадикардія: основні причини зменшення частоти серцевих скороченьБрадикардія - це патологічний стан, що характеризується зменшенням частоти серцевих скорочень. При цьому спостерігається зниження пульсу до 60 уд/хв, а в деяких випадках навіть 30 уд/хв.
 
Зазначимо, що в нормі частота серцебиття у дорослих становить 60-100 уд/хв. При цьому показники коливаються від ряду факторів, включаючи вік, супутні захворювання, фізичний стан.
В залежності від розташування патологічного процесу розрізняють синусову брадикардію (спостерігається порушення продукування біоелектричних імпульсів у синусовому вузлі) та брадикардію при блокадах серця.

Основні причини розвитку брадикардії

  1. Розвиток інфекційного процесу.
  2. Інфаркт міокарда.
  3. Міокардити різного типу.
  4. Приймання певних лікарських препаратів, в тому числі й самолікування (симпатолітики, морфін, серцеві глікозиди та ін.).
  5. Порушення зі сторони ендокринної системи (наприклад, гіпотиреоз).
  6. Травми.
  7. Отруєння алкоголем, нікотином.
  8. Перенесення сильного переохолодження.
Відмітимо, що не завжди брадикардія є патологічним станом. Існують випадки, коли зниження ЧСС є фізіологічною нормою. Наприклад, у спортсменів, що пов'язано з тренованим серцевим м'язом та його здатністю перекачати необхідний об'єм крові за меншу кількість разів.

Які симптоми вказуватимуть на розвиток брадикардії?

Оскільки брадикардія є тим станом, коли серце б'ється рідше, це своєю чергою спричиняє порушення постачання кисню та поживних речовин до мозку й інших органів та систем. 
Відповідно, чим менше ЧСС, тим інтенсивнішими стають прояви захворювання:
  • слабкість та сонливість;
  • запаморочення та втрата свідомості;
  • блідість шкірних покривів;
  • шум у вухах та покриття липким потом;
  • больові відчуття в грудній клітці;
  • утруднене дихання, зміни у роботі серця. 

Діагностика та тактика лікування

Тактика лікування залежатиме від показників ЧСС. Так якщо порушення не критичне (пульс не нижче 50 уд/хв), то самостійно собі допомогти можливо випивши теплого пиття, зігрітися під ковдрою, а інколи навіть виконавши легкі вправи. Відмітимо, що спростити процес вимірювання пульсу можливо незамінним на сьогодні в кожній аптечці приладом - пульсоксиметр. Адже окрім встановлення рівня сатурації, прилад вимірює пульс. Придбати його за доступною ціною Ви зможете в медичному маркеті ITMED.
 
Якщо стан погіршується допомога надаватиметься в умовах стаціонару.З метою встановлення причини брадикардії лікар проведе збір анамнезу з аналізом клінічної картини та ряду інструментальних методів дослідження (ЕКГ, добове холтерівське моніторування, УЗД серця, навантажувальна велоергометрія). При необхідності призначають додаткове проведення УЗД внутрішніх органів, ФГДС, електроенцефалографії. Це найчастіше пов'язано з відсутності кардіологічної причини порушення. 
 
Терапія у більшості випадків полягатиме у призначенні медикаментозних препаратів, таких як антиаритмічні лікарські засоби, препарати для нормалізації тиску, холіноблокатори.
Показаннями до оперативного втручання є тяжкий перебіг брадикардії на постійній основі. Операція полягатиме у встановленні кардіостимулятора, приладу, що змушує серцевий м'яз скорочуватися відповідно нормі. 
 
Запобігання порушення полягає в дотриманні здорового способу життя: контроль маси тіла, здорове харчування, дотримання водного балансу, заняття спортом. Також важливо запобігати та вчасно лікувати захворювання, що можуть спричинити брадикардію (цукровий діабет, гіпертонія).
 
Пам'ятайте, що обов'язково звернутися до лікаря необхідно якщо брадикардія турбує Вас на постійній основі та викликає дискомфортні відчуття. Звісно, що важливо враховувати й присутність інших кардіологічних порушень. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм