Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Гіпертонічний криз: основні причини та методи запобігання

Гіпертонічний криз: основні причини та методи запобіганняЛіто це час відпусток, відпочинку, нових емоцій, а також гіпертонії, тромбозів або порушення серцевого ритму. Особливо високі ризики даних гострих станів у відсотка людей, які обізнані у своїх проблемах з високим артеріальним тиском, однак при цьому не дотримуються відповідних профілактичних заходів. Відповідно одним із проявів неналежно контрольованої гіпертонії є розвиток гіпертонічного кризу.

Гіпертонічний криз - це патологічний стан, що супроводжується різким та значним підвищенням показників артеріального тиску.
 
Відмітимо, що загрозу для життя становить досягання артеріального тиску від 180 мм.рт.ст. або 120 мм.рт.ст.
Високі ризики розвитку гіпертонічного кризу влітку пов'язані з різкими перепадами температурного режиму, підвищенням ЧСС, розширенням периферичних судин та підвищенням артеріального тиску. Так для гіпертоніків характерна поява періодичних короткочасних, але при цьому різких стрибків АТ, які й мають назву гіпертонічний криз. 

Основні причини гіпертонічного кризу

  1. Вплив стресового фактора.
  2. Наявність в анамнезі серцево-судинних патологій.
  3. Неналежне лікування гіпертензії, в тому числі й самостійне призначення лікарських засобів.
  4. Нераціональне харчування з надмірним споживанням солі та малорухомий спосіб життя.
  5. Віковий фактор (ризик ГК збільшують з віком).
  6. Спадковий фактор.
  7. Захворювання щитоподібної залози.
  8. Ниркова недостатність хронічного характеру.
Як бачите, половина з вищезазначених факторів ризику не піддаються корекції, тобто людина не може напряму на них вплинути, а може лише контролювати. Це дасть можливість запобігти різким коливанням АТ та відповідно гіпертонічного кризу. Однак наш спосіб життя є саме тим фактором ризику, що не тільки піддається корекції, а й обов'язково потребує цього. 

Які симптоми вказуватимуть на розвиток гіпертонічного кризу?

Для гіпертонічного кризу характерна “яскрава” клінічна картина:
  1. Поява сильного інтенсивного болю за грудиною, в ділянці серця.
  2. Головний біль (в ділянці потилиці), який є також нестерпним та своєю чергою викликає розлади зору (”мушки перед очима”).
  3. Тривожність. 
  4. Сплутаність мови, асиметрія обличчя, слабкість в кінцівці.
  5. Нудота та блювання.
  6. Набряклість обличчя (інколи можливий розвиток загального набряку)
  7. Задишка.
  8. Втрата свідомості.
У разі відсутності вчасного надання допомоги стан ускладнюється розвитком інфаркту, інсульту або набряком легень та ін.

Тактика

Оскільки гіпертонічний криз потребує надання невідкладної допомоги, то вже у швидкій хворому вводиться антигіпертензивний препарат (в/в) та сечогінні. 
Надалі в умовах стаціонару пацієнтові забезпечується постільний режим з дотриманням дієти (№10). Медикаментозна терапія залежатиме від ступеня тяжкості захворювання (ускладнений або неускладнений гіпертонічний криз): діуретики, міорелаксанти, бета-блокатори, нейролептики тощо.
При цьому певні препарати вводяться поступово, виключно під контролем артеріального тиску. Це важливо, оскільки різке зниження показників може спричинити колаптоїдний стан. 

Як методи допоможуть запобігати розвитку гіпертонічного кризу?

  1. При схильності до підвищення тиску, важливо регулярно дотримуватися рекомендацій наданих лікарем щодо лікування. Ніякого самостійного призначення ліків! Також важливо постійно слідкувати за показниками артеріального тиску, особливо при діагностуванні гіпертензії. Для цього вдома доцільно мати власний пристрій для вимірювання артеріального тиску - тонометр, а отримані показання фіксувати у спеціальному щоденнику. Придбати найбільш відповідний для вас тип тонометру ви зможете в медичному маркеті ITMED
  2. Контроль маси тіла, адже чим більша маса тіла, тим вище навантаження на серце.
  3. Відмова від шкідливих звичок (куріння, алкоголь).
  4. Контроль хронічних захворювань. 
  5. Раціональне та збалансоване харчування, з акцентом на овочі та фрукти, м'ясо та рибу, злаки. Уникання надмірної кількості солі та відмова від трансжирів.
  6. Нормовані фізичні навантаження: не варто змушувати себе щодня робити годинне силове тренування. Оберіть найбільш приємну для вас альтернативу, від плавання до прогулянок пішки.
Пам'ятайте, що гіпертонічний криз є невідкладним станом, тому при погіршенні самопочуття одразу зверніться за допомогою.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм