Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Холодні кінцівки: основні причини

Холодні кінцівки: основні причиниНормою ми можемо вважати, якщо наші руки або ноги ми не можемо зігріти коли за вікном мінусова температура, а ми тільки повернулися з прогулянки. Однак якщо влітку в неймовірно спекотну погоду кінцівки є крижаними, це є приводом негайно звернутися до лікаря. Оскільки це може бути ознакою певних патологічних станів в організмі. Яких саме? З'ясуємо далі.

Основні причини мерзлякуватості рук

  1. Приймання певних лікарських препаратів (наприклад, бета-блокатори, знеболювальні).
  2. Стресова ситуація: явище має тимчасовий характер та пов'язане з різким підвищенням адреналіну та у результаті звуженням судин.  
  3. Гіпотензія: зниження артеріального тиску викликає мерзлякуватість рук, яке дуже важко позбутися. Тому спеціалісти рекомендують тримати руки в теплі.
  4. Хвороба Рейно: при даному захворюванні відбувається порушення приливу крові до кінцівок у вигляді зменшення або повного припинення. Найчастіше є реакцією на стрес та супроводжується додатковою появою больових відчуттів.
  5. Остеохондроз: розвиток деформації зі сторони хребців призводить до стиснення кровоносних судин та нервових волокон. Внаслідок цього порушується кровопостачання, а руки стають блідими та холодними. 
Відмітимо, що спочатку судини на кінцівках звужуються, що викликає блідість шкіри, а згодом і синюшність. Особливе занепокоєння повинно викликати те, що мерзлякуватість виникає досить часто, і просте розтирання рук не допомагає. Додаткову небезпеку становить поява втрати чутливості, оніміння, порушення мовлення, поява виразок та пухирців на шкірі рук. 

Основні причини мерзлякуватості ніг

  1. Залізодефіцитна анемія: механізм даного порушення досить простий, при анемії мало еритроцитів, що своєю чергою викликає дефіцит кисню та недостатністю тепла. Тому доцільно бути обізнаним у рівні гемоглобіну в крові, проходячи профілактичні загальноклінічні лабораторні дослідження. 
  2. Недостатнє функціонування щитоподібної залози, внаслідок чого відбувається порушення регуляції тепла в організмі. Це як наслідок і викликає те явище, що людина часто відчуває холод навіть у спеку.
  3. Порушення зі сторони серцево-судинної системи: є найпоширенішою причиною, адже при порушенні кровообігу в першу чергу страждають ноги. Це пов'язано з тим, що ноги “знаходяться далеко” від серця. Наприклад при підвищенні артеріального тиску судини спазмуються та стають вужчими, що не дає можливість ногам отримати достатньо тепла, при його зниженні, кров з малою швидкістю просувається до ніг, знову ж таки не забезпечуючи нижні кінцівки теплом.

Тактика

Встановлення діагнозу (причини виникнення порушення) відбуватиметься на основі збору анамнезу, проведенні фізикального огляду та аналізу клінічної картини. Додатково відбувається призначення УЗД судин та щитоподібної залози, рентгенографія, МРТ хребта й суглобів. 
 
Відповідно лікування залежатиме від діагностованого захворювання.
 
Аби зменшити ризики, що пов'язані з розвитком холодних кінцівок рекомендується більше рухатися, тренувати судини шляхом загартовування, раціонально харчуватися, проходити профілактичні огляди та вчасно лікувати діагностовані захворювання, відмовтеся від шкідливих звичок, адже куріння також викликає спазм судин.
 
Пам'ятайте, якщо існує ймовірність зв'язку холодних кінцівок з певним захворюванням, а додатково вас починає турбувати біль та інші дискомфортні стани - не варто зволікати з візитом до лікаря!

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм