Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Артеріальна гіпотензія: основні причини та методи запобігання

Артеріальна гіпотензія: основні причини та методи запобіганняВипадки гіпертонії значно перевищують за своєю кількістю гіпотонію. Однак при цьому хибною думкою є те, що знижений артеріальний тиск є безпечніший для людини, аніж високий. Наслідками артеріальної гіпотензії може стати навіть інфаркт та інсульт. Чому так? З'ясуємо далі.

Артеріальна гіпотензія або гіпотонія - це патологічний стан, що характеризується зниженням артеріального тиску. 
Показником для діагностування гіпотонії вважається тиск нижче 100/60 мм.рт.ст у чоловіків, та 95/60 мм.рт.ст. - у жінок.
 
Патологія може протікати в гострій або хронічній формах. Так причинами гострої форми гіпотонії може виступати масивна крововтрата, інфаркт. Тобто тиск падає до стрімко до критичних показників. При хронічній формі низький тиск спостерігається упродовж тривалого часу.
Також важливо розуміти, що гіпотонія може виникати як окреме порушення (первинна форма), так і бути симптомом певного патологічного процесу в організмі (вторинна форма). 

Провокуючі фактори

  1. Приймання певних лікарських препаратів.
  2. Часті стреси.
  3. Новоутворення злоякісного характеру.
  4. Цукровий діабет.
  5. Захворювання серцево-судинної системи.
  6. Анемія.
  7. Захворювання ендокринної системи (наприклад, гіпотиреоз).
Тобто механізм гіпотонії полягає в розвитку порушення, що безпосередньо впливає на стан судин та спричиняє зниження АТ.
 
Посилює вплив провокуючих факторів й спосіб життя пацієнта: малорухомий спосіб життя або навпаки надмірне фізичне виснаження, порушення режиму сну, дієта або не слідкування за раціоном. 

Які симптоми вказують на розвиток гіпотонії?

Механізм розвитку захворювання пов'язаний з нестійкими змінами в судинах головного мозку, що окрім зниження артеріального тиску викликає ряд інших станів:
  1. Блідість шкіри та покриття її холодним липким потом.
  2. Слабкість та сонливість. 
  3. Запаморочення та втрата свідомості.
  4. Нудота.
  5. Головний біль пульсуючого характеру в ділянках скронь, лоба та тім'я. 
  6. У гіпотоніків спостерігають холодні кінцівки рук та стоп як наслідок порушення терморегуляції.
  7. Поява задишки та прискорення пульсу при фізичних навантаженнях.
Не є виключенням коли стан гіпотонії є нормою для організму та ніяк не проявляється. Найчастіше це спостерігається у спортсменів (фізіологічна гіпотонія) або людей, що проживають в високогір'ї (адаптивна гіпотонія).

Діагностика та тактика лікування

Аби діагностувати артеріальну гіпотензію, важливо окрім проведення збору анамнезу та аналізу клінічної картини, провести моніторинг артеріального тиску. Тобто упродовж певного часу проводиться систематичне вимірювання хворим АТ в різний період доби, з враховуванням середніх показників. Тому доцільним мати вдома пристрій для вимірювання АТ - тонометр. Обрати найбільш відповідний пристрій в залежності від цінової та технічної характеристики Ви зможете в медичному маркеті ITMED.
 
Також необхідним діагностичним методом для встановлення гіпотонії є ЕКГ, лабораторні аналізи крові та сечі, УЗД, електроенцефалографія.  
Важливо виключити вторинну артеріальну гіпотензію, тобто відсутність захворювань, що її викликають.
 
Тактика лікування буде залежати від результатів дослідження. У випадку встановлення основного захворювання відбувається безпосереднє його лікування. В інших випадках проводиться симптоматична терапія з внесенням корективів у спосіб життя:
  • приймання лікарських препаратів призначених лікарем. Найчастіше це препарати для підвищення АТ, зміцнення судин, нормалізації функціонування серця;
  • відмова від шкідливих звичок;
  • нормалізація режиму відпочинок/праця;
  • збалансоване харчування;
  • нормалізація режиму сну.
Будьте уважні до свого стану та при виникненні низького артеріального тиску упродовж тривалого часу зверніться в першу чергу до лікаря. Оскільки причин для гіпотензії є багато, і саме лікар може її встановити.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм