Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Атопічний дерматит: основні прояви захворювання шкіри

Атопічний дерматит: основні прояви захворювання шкіриНайчастішою локалізацією атопічного дерматиту є обличчя та волосиста частина голови. Тому відповідно окрім зовнішніх ознак, що викликають дискомфорт, негативному впливу піддається психологічна сторона хворого. Розберемо детальніше, які саме прояви характерні для появи атопічного дерматиту та яка причина його виникнення.
Атопічний дерматит - це патологічний стан хронічного характеру, для якого характерно ураження шкіри з періодичним рецидивом. Причини розвитку дерматиту до кінця не встановлені.
 
Атопічний дерматит є найрозповсюдженішою дерматологічною хворобою у світі. Попри статистику, де близько 20% дітей зазнають ураження шкіри, розвиток дерматиту у дорослих також є частим явищем.
Атопічний дерматит має таку назву, оскільки він пов’язаний зі станом, який називається атопією. Тобто, якщо Ви атопік, то це свідчить про те, що у Вас є генетична схильність до розвитку алергії. Атопічний дерматит часто поєднують з іншими “атопічними” (алергічними) патологіями, а саме алергічним ринітом, астмою та харчовою алергією. 

Причини

Захворювання має комплексну природу, відповідно встановити до кінця основну причину його розвитку поки що не вдається. Однак спровокувати розвиток ураження або ускладнити його перебіг можуть наступні фактори:
  • Алергічні реакції (особливо харчові алергени, у вигляді молочних продуктів, горіхів, риби та ін.).
  • Реакція на засоби по догляду за шкірою, побутову хімію.
  • Захворювання ШКТ.
  • Емоційна нестабільність.
  • Недотримання правил особистої гігієни.
  • Спадковий фактор.
Проблема полягає в відсутності спеціального білка (філагрин), який відповідає за бар'єрну функцію шкіри та бере участь в диференціації клітин. Відповідно коли в генах білка відбуваються мутації, функція шкіри при атопічному дерматиті є слабкою, що робить її вразливою перед проникненням алергенів та бактерій.

Симптоми

Дефіцит філагрину викликає порушення функції - утримувати вологу шкірою. Саме тому основним симптомом при атопічному дерматиті є занадто суха шкіра. Далі розвивається сильний свербіж та типові висипання шкірного покриву. Додатково спостерігаються набряки, поява кірочок та папул.

Лікування

Тактика лікування повинна мати комплексний підхід, оскільки виключення лише симптоматичної частини захворювання буде мати короткочасний ефект. Тому відповідно важливо розірвати це “замкнуте коло”.
 
Окрім індивідуального підбору засобів по догляду за шкірою, лікар призначає антигістамінні та протизапальні препарати. Окрема увага приділяється раціону, при встановленні харчового алергену, який погіршує протікання атопічного дерматиту.
 
Механізм захворювання полягає втому, що виникає порушення бар'єрної функції шкіри. Шкірний покрив стає сухим та подразненим, схильним до запальних процесів. Виникає свербіння, яке спричиняє розчухування ураженої ділянки. На місці пошкодження шкірного покриву можливе приєднання процесу розвитку бактерій, що знову ж таки тільки посилює прояв симптомів.
 
Тому незалежно від віку розвитку атопічного дерматиту, з метою зменшення проявів та рецидивів захворювання рекомендовано дотримуватися відповідних правил догляду за шкірою:
  • Проводити правильне очищення, обираючи засоби зі слабкокислим pH.
  • Приймання душу або ванни щоденно. Однак потрібно пам'ятати, що вода повинна бути без хлору та не надто гарячою.
  • Варто забути про ретельне тертя рушником або губками для тіла.
  • Нанесення спеціальних зволожувальних засобів, при необхідності (коли шкіра стає надто сухою) упродовж дня.
Не варто вдаватися до самостійного розв'язання проблеми, вдаючись до народних методів лікування, оскільки це може тільки погіршити перебіг ситуації. При поміченні у себе або у дитини атипових змін на шкірі - одразу зверніться до лікаря.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм