Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Які захворювання можуть спричинити появу тріщин на губах?

Які захворювання можуть спричинити появу тріщин на губах?Шкіра губ є особливою, дуже ніжною й відповідно чутливою до впливу зовнішніх факторів. Саме вони найчастіше й викликають появу тріщин на губах. Однак не варто виключати ушкодження шкіри губ, як ускладнення одного з захворювань. Які саме патологічні стани можуть спричинити формування болючих тріщин на губах? Далі з'ясуємо.
Перед тим, як виникають тріщини наші губи втрачають вологу та поживні речовини, стають сухими. Це викликає своєю чергою лущення, сильну сухість та вже формування тріщин. Зауважимо, що тріщини можуть бути досить болючими й глибокими та навіть кровоточити. Поява таких ранових поверхонь стає воротами для вільного потрапляння інфекцій. 

Які причини викликають появу тріщин на губах?

Звісно в першу чергу до провокуючих факторів потрібно віднести вплив зовнішніх факторів у вигляді сезонних змін, впливу холодного/гарячого повітря. Також не варто недооцінювати негативний вплив на шкіру губ стресових факторів, відсутності режиму сну, зловживання алкоголем та наша улюблена звичка “облизування” губ на холодному повітрі, коли компоненти слини тільки підвищують сухість шкіри.
 
Також нова причина, яка виникла нещодавно на фоні пандемії коронавірусу - стала неправильне носіння захисної маски. Окрім постійної сухості губ, на шкірі можуть виникати подразнення, а саме акне та запальні процеси. Це всі відбувається через те, що під маскою накопичується конденсат, який на відкритому повітрі швидко випаровується водночас з вологою на губах. Тому варто обирати маску з натуральних тканин, а губи постійно зволожувати бальзамом.
 
Розберемо детальніше, ще декілька можливих причин:
  1. Алергічна реакція на доглядовий або косметичний засіб: щодо натуральних засобів для догляду, то вони можуть мати у своєму складі компоненти, що можуть викликати алергічну реакцію. Це ж стосується і складу декоративної косметики. Тому якщо після застосування того чи іншого засобу губи почервоніли, набрякли або розвинувся запальний процес, доцільним буде звернутися до лікаря, а використання засобу припинити.
  2. Дефіцит вітамінів: сухість, та як наслідок тріскання губ може викликатися дефіцитом певних мікроелементів в організмі. Нестача того, чи іншого вітаміну супроводжується специфічними симптомами.  Так губи можуть сохнути, червоніти, покриватися лусочками та навіть кровоточити. Однак перед тим, як самостійно призначати собі вітаміни потрібно все ж таки звернутися до лікаря, з наступним проведенням лабораторних аналізів. Це допоможе встановити, дефіцит якого вітаміну виник.
  3. Зневоднення організму - важливо пити воду при найменшому відчутті спраги.
  4. Шкідливі звички, а саме куріння: потрібно розуміти, що коли цигарка торкається до губ, вся волога з них залишається на папері фільтру. 
  5. Підвищення температури тіла до високих показників.
  6. Захворювання травного тракту (гастрит, панкреатит).

Діагностика та лікування

В першу чергу, щоб призначити відповідне лікування важливо встановити причину появи постійних тріщин на губах. З цією метою лікар дерматолог проводить збір анамнезу, аналіз клінічної картини з встановленням розвитку можливих додаткових симптомів. Рекомендовано провести лабораторні дослідження крові та сечі.
 
Звісно, що тактика усунення проблеми базуватиметься в залежності від причин, що її викликала. Однак до загальних рекомендацій запобігання та усунення тріщин на губах належать:
  1. Дотримання питного режиму, що відповідно допоможе запобігти зневодненню організму.
  2. Захист шкіри від холоду за допомогою спеціальних доглядових засобів. Вони також потребують пильної уваги. Засоби по догляду за губами не повинні містити спиртовмісні компоненти, а декоративна косметика (помада) не повинна викликати пересихання.
  3. Профілактичний Check-up щороку, який дасть можливість контролювати стан свого здоров'я та вчасно діагностувати будь-які порушення.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм