Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Які фактори впливають на появу родимок?

Які фактори впливають на появу родимок?Люди звикли вважати, що чим більше родимок, тим щасливішими вони будуть. Однак в медицині таке явище означає інше, а саме підвищені ризики розвитку меланоми - раку шкіри. Розберемо детальніше, які фактори впливають не тільки на формування родимок (невусів) але й на можливе їх переродження.
Невус або як ми його звикли називати - родимка, являє собою утворення на шкірі доброякісного характеру.
Ці утворення є дуже поширеними, й на тілі людини їх можна нарахувати до 40 невусів, які можуть мати вигляд крапок рожевого, коричневого або рудуватого кольору.
 
Невуси можуть бути вродженого або набутого характеру, тобто розвиватися упродовж життя. 
Однак найбільша кількість родимок виникає саме в дитинстві, а в похилому віці найчастіше утворення є результатом впливу сонячних променів. Зазначимо, що існують певні типи родимок, що можуть переростати у злоякісні утворення.

Типи невусів

Форм та видів невусів існує досить велика кількість. Так розповсюдженішими з них є наступні утворення:
  1. Родима пляма, являє собою родимку з якою людина народжується, вона може мати різне забарвлення, форму та розміри. Не є виключенням її розташування на великій ділянці тіла.
  2. Невус Шпіца: родимка яка виступає над шкірою та є рожевою кругоподібною за формою. Забарвлення даного виду невуса може бути різним та не є виключенням виділення з нього крові та слизу. Діагностувати утворення повинен тільки лікар.
  3. Звичайний невус являє собою однорідну круглу родимку, та варіюється від пласкої та куполоподібної форми до рожевого або коричневого забарвлення.

Причини розвитку невусів

  1. Травматизація шкірного покриву, особливо небезпечне постійне механічне пошкодження шкіри.
  2. Вплив УФ випромінення.
  3. Вроджені аномалії шкірного покриву, коли під час формування клітин шкіри формуються родимки.
  4. Інфекційний процес бактеріологічного або вірусного характеру: запалення на шкіри стимулює ріст родимок та підвищує ризики їх переродження у злоякісні.
  5. Спадковий фактор.
  6. НЕ здоровий спосіб життя: куріння, вживання алкоголю, погане харчування.

Коли при зміні родимки варто одразу звернутися до лікаря?

Оскільки певні види родимок можуть перероджуватися в злоякісні форми, дуже важливим є етап самообстеження та проходження профілактичних оглядів.
На які ознаки родимок варто звернути увагу? Найтрадиційніший метод є діагностика за допомогою абревіатури АКОРД, де кожна зміна позначається певною літерою.
А: асиметрія невусу.
К: краї родимки повинні бути рівними, а будь-які їх зміни повинні викликати підозру (рвані, гострі краї, без відсутності кордонів).
О: окрас (забарвлення) родимки має в нормі світло коричневий або темний колір, відходженням від норми є швидка зміна забарвлення з можливими прожилками.
Р: розмір родимки може бути різний, однак занепокоєння має викликати стрімкий ріст утворення.
Д: динаміка утворення, що стосується появи лущення, сухості, тріщин, больових відчуттів або кровоточивості - це все не є нормою.
Зазначимо, що зміни зовсім не означають, що у вас рак, не варто самостійно встановлювати діагноз, однак і ігнорувати проблему також не є розумно. Зверніться одразу до лікаря, який за допомогою спеціального обладнання підтвердить або виключить онкопатологію.

Лікування

Звісно, що у тому випадку якщо невус може переродитися або вже переродився у злоякісну форму проводиться обов'язкове його видалення. Також якщо саме утворення є неестетичним та викликає дискомфорт у людини при цьому воно є доброякісним, лікар в залежності від типу невуса підбирає необхідний метод хірургічного втручання.
Це може бути як застосування лазеру, рідкого азоту, електрокоагуляції, так і традиційного хірургічного висічення.
Пам'ятайте, про методи безпеки та слідкуйте за станом своєї шкіри. Не займайтеся самостійним лікуванням з застосуванням народних методів медицини. При появі змін зі сторони родимки - одразу зверніться до лікаря. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм