Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Базальноклітинний рак шкіри: основні симптоми та методи лікування

Базальноклітинний рак шкіри: основні симптоми та методи лікуванняБазаліома є однією з найбільш розповсюджених типів раку шкіри серед осіб старше 50 років. Не дивно, що патологію називають ще - захворюваністю старості. Які симптоми має патологія та які фактори впливають на його появу? Далі з'ясуємо.
Базальноклітинний рак шкіри або базаліома - це патологічний стан, який характеризується утворення пухлини злоякісного характеру на шкірі, що формується з епідермісу. Найчастішою локалізацією утворення є обличчя або шия.
На жаль попри видалення та проведення лікування, базаліома має тенденцію знову утворюватися. Особливо це стосується випадків виявлення пухлини на пізніх стадіях, коли її розміри досягають значних масштабів (понад 20 см).
 
Як зазначалося вище, підвищені ризики базаліоми припадають на вік після 40-50 років. Зазначимо, що жінки більш схильні до захворювання, внаслідок тоншої шкіри.
Існує декілька форм базаліоми. Утворення може мати вигляд, як бородавки або пігментної плями, так і нагадувати вузол (вузликово-виразкова форма) та ін. 

Причини

  1. Надмірне знаходження під сонячними променями.
  2. Радіоактивне випромінювання.
  3. Постійне пошкодження (механічне) однієї ділянки тіла.
  4. Тривалий контакт з канцерогенами та іншими токсичними речовинами.

Симптоми

Базаліома має повільний ріст. Однак при відсутності вчасного лікування, а точніше без видалення пухлини, вона може стрімко збільшуватися у розмірах (понад 10 см).
 
Базаліома має вигляд щільної папули, яка може мати випуклу або щільну поверхню. Її формування у деяких випадках супроводжується досить сильними больовими відчуттями.
 
Зазначимо, що на початку з'являється утворення, яке нагадує прищ (рожевого або тілесного кольору). Він не болить та має кірочку, яка при усуненні згодом знову з'являється закриваючи при цьому утворений отвір. Далі навколо пухлини формуються дрібні утворення (зернистого характеру), які починають між собою зливатися. А сама пухлина в центрі руйнується.
 
Чим більшою стає пухлина, тим більші масштаби ураження. Вона починає проростати в навколишні тканини, порушуючи функціонування судин. 

Діагностика та лікування

Висококваліфікований лікар дерматолог або онколог вже при проведенні огляду може встановити діагноз. Однак з метою підтвердження проводиться дерматоскопія та взяття матеріалу (мазок) з ерозивних ділянок ураження з метою цитологічного дослідження.
 
Основним методом лікування базаліоми є проведення оперативного втручання, з наступним видаленням пухлини. Оскільки дуже рідкісними є випадки, коли пухлина метастазує або проростає досить глибоко, то її видалення можливе без зачіпання здорових тканин. В залежності від стадії діагностування захворювання, можливе проведення видалення пухлини за допомогою електроножа (електроексцизія), кріотерапії та лазерної деструкції. 
 
З метою зниження ризиків захворювання необхідно відмовитися від соляріїв, не знаходитися на сонці в піковий час та не забувати застосовувати сонцезахисний засіб.
 
Важливо пам'ятати, що поява будь-яких нетипових утворень на шкірі, а тим паче при їх періодичній видозміні повинні бути приводом звернутися до лікаря. Відсутність метастаз не означає, що захворювання не має ускладнень. Не виключені випадки руйнування оболонок вух або очей (при відповідній локалізації пухлини). 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм