Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Які захворювання спричиняють появу фіолетової сечі?

Які захворювання спричиняють появу фіолетової сечі?Ми звикли класифікувати сечу за кольором, наявністю домішок, що буде свідчити про задовільне функціонування органів сечовидільної системи, або навпаки вказувати на розвиток певного порушення в організмі. Однак наразі розберемо детальніше досить рідкісне явище, а саме забарвлення сечі у фіолетовий колір та ймовірні причини цього.

Синдром фіолетового сечоприймача - це патологічний стан, що являє собою ускладнення інфекцій сечових шляхів, які за своїм перебігом є досить тяжкими.
В нормі ж колір сечі варіюється від світло-жовтого до світло-бурштинового кольору. Відповідно, що розвиток певного захворювання та окремі види збудників може змінити дану картину, і сеча набуде нетипового забарвлення.
 
Захворювання є досить рідкісним й нетиповим та пов'язується з інфікуванням бактерій типу кишкова паличка, протей мірабіліс, клебсієла та іншими видами протеїв та ентерококів. Ці бактерії спричиняють продукування ферменту індоксил фосфатазу або сульфатазу, який своєю чергою перетворює індоксил сульфат в індирубін, який є червоного кольору й індиго - має синє забарвлення. При їх поєднанні й виникає специфічне забарвлення сечі у фіолетовий колір. Тобто забарвлення виникає як результат хімічної реакції, при активізації бактерій в лужному середовищі. 
 
За статистичними даними більшість випадків синдрому трапляються серед жіночої статі. Це пов'язано з особливостями розвитку сечостатевої системи.

Які фактори впливають на розвиток синдрому?

  1. Тип харчування з переважанням в раціоні триптофану - амінокислота, що бере участь в утворенні гормону серотоніну (горіхи, чорна та червона ікра), при цьому з наявністю проблем з метаболізмом.
  2. Ниркова недостатність.
  3. Надмірно лужна сеча.
  4. Приймання певних лікарських препаратів (наприклад, антибіотики, контрастна речовина для проведення діагностики).
  5. Тривале застосування сечового катетера та неправильний догляд за ним.
  6. Бактеріурія, рецидивуюча інфекція сечовивідних шляхів.
  7. Хронічні закрепи.
Найчастіше саме наявність постійного сечового катетера та продукція бактеріями індоксилу фосфатази при контакті з матеріалом катетера і змінюють забарвлення сечі. Ризики підвищуються при похилому віці пацієнта.

Діагностика та тактика лікування

Діагностичні заходи будуть направлені на встановлення анамнезу хворого, з визначенням типу харчування, супутніх захворювань та врахуванням віку. Додатково обстеження включають проведення лабораторних досліджень крові та сечі, УЗД, взяття мазка з урогенітального каналу.
 
Лікування проводиться не самого синдрому з появою фіолетової сечі, а фактору, що викликав дане порушення. Так лікування є комплексним та включає проведення антибактеріальної терапії, призначення проносних засобів та заміну сечового катетера при його наявності. 
Хоча не є виключенням коли заміна сечоприймача або виведення лікарської речовини з організму повертає сечі нормальне забарвлення.
 
Тобто кожен випадок є індивідуальним, і може бути як тимчасовим явищем, так і вказувати на серйозне порушення в організмі.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм