Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Безсимптомна бактеріурія: основні причини та методи лікування

Безсимптомна бактеріурія: основні причини та методи лікуванняБезсимптомна бактеріурія (ББУ) – це стан, при якому у середній порції сечі кількість наявних бактерій варіюється в надмірних межах (≥105 КУО/мл), при цьому з повною відсутності клінічних проявів (можлива наявність лейкоцитурії).  
 
Тобто безсимптомна бактеріурія діагностується при розвитку бактеріурії, однак при проведенні правильних досліджень зразків сечі - клінічні ознаки інфекцій сечовидільних шляхів будуть відсутніми.
 
За статистичними даними більшість випадків безсимптомної бактеріурії припадають на жінок й чоловіків вікової категорії після 60 років. Рідше це ураження у здорових жінок у початковій стадії клімаксу (пременопауза). Хоча у будь-якому віці частота захворювання вища серед жінок, ніж серед чоловічої статі. Це насамперед пов'язано з анатомічними особливостями. Так уретральний канал жінки сягає у довжину всього 4-5 см, у той час, як уретра чоловіка - близько 20 см. Також і враховується розташування поруч отвору піхви, анального отвору, де локалізуються надмірна кількість збудників. 

Які фактори впливають на розвиток безсимптомної бактеріурії?

Зазвичай збудником, що викликає захворювання являється кишкова паличка.

До факторів, що підвищують розвиток безсимптомної бактеріурії належать:
  • неналежне дотримання особистої гігієни;
  • патології зі сторони сечовивідних шляхів, насамперед обструктивна уропатія (наприклад, сечокам'яна хвороба);
  • наявність в анамнезі частих медичних маніпуляцій на сечовивідних шляхах;
  • катетеризація сечового міхура на тривалій основі.

Клінічна картина

Відповідно назві можна зрозуміти, що симптоми при ББУ є відсутніми. Це пов'язано з локалізацією в сечових шляхах так званих бактерій коменсаламів, тобто це ті збудники, що не завдають шкоди, але і не приносять користі.
 
Також за результатами ряду досліджень, відзначається, що безсимптомна бактеріурія, навпаки може захищати від розвитку інфекції сечовивідних шляхів вже з наявними проявами які викликаються патогенними збудниками.
 
Тому, розвиток безсимптомної бактеріурії є тим станом, лікування якого потребує  чітких показань, коли його необхідність є доведеною. 
 

Діагностика та тактика лікування

В основі виявлення безсимптомної бактеріурії лежить ряд досліджень сечі (від ЗАС, мікроскопічного дослідження до скринінгового посіву сечі, що є доцільним насамперед для вагітних). Чудовим помічником для клінік та лабораторій є сечовий аналізатор, які за лічені секунди автоматично роздрукує результати. Прилад, який є абсолютно доступний за ціною, можливо придбати в Медичному маркеті ITMED
 
Хоча лікування залежатиме від основного фактора, на тлі якого виникла бактеріурія. У більшості випадків проводиться антибактеріальна терапія. 
Під час вибору антибіотика лікарі керуються результатами проведених досліджень - посів сечі та чутливості культури. 
 
При цьому існують й дослідження, що дуже часто при зверненні до медичного закладу з безсимптомною бактеріурією пацієнтам недоречно проводять антибактеріальну терапію, що окрім відсутності результату може спричинити й розвиток ускладнень.
Тому аби зменшити недоцільне застосування антибактеріальних препаратів, тактика лікаря повинна бути у кожному випадку індивідуальною та бути направлена на покращення аналізу сечі насамперед для пацієнтів похилого віку з присутнім зміненим психічним статусом (основна група ризику з розвитку ББУ).
 
Також за рекомендаціями Асоціації інфекційних хвороб Америки, діагностика та лікування ББУ першочергово є належною пацієнтам, які готуються до планових ендоскопічних урологічних операцій (наприклад, діагностична пункція передміхурової залози) та вагітним. 
Щодо розвитку ББУ у період вагітності та необхідності лікування, то це пов'язано насамперед з загрозою як для здоров’я матері, так і плоду. 
Так під час вагітності безсимптомна бактеріурія у разі пізньої діагностики чи проведенні невідповідного лікування може ускладнитися гестаційним пієлонефритом. Також існують ризики загрозливого стану для плода у вигляді його внутрішньоутробного інфікування. 
 
Отже, важливо враховувати, що лікування ББУ  збільшує ризики розвитку симптоматичної інфекції сечовивідних шляхів, на відміну від тих кому безсимптомну бактеріурію не лікували. 
В котре спеціалістами наголошується, щодо небезпеки самостійного призначення антибіотиків та негативних наслідків антибіотикорезистентності. Тому при появі дискомфортних симптомів в першу чергу звертайтеся до лікаря!

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм