Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Гломерулонефрит: основні симптоми запалення нирок

Гломерулонефрит: основні симптоми запалення нирокБіль в попереку є одним із найпоширеніших скарг серед населення, що пов'язується з безліччю факторів. Одним із таких порушень, що спричиняє ураження нирок є гломерулонефрит. Тому розберемо детальніше особливості перебігу даного недугу.

Гломерулонефрит - це патологічний стан, що включає комплекс порушень та характеризується ураженням сечовидільної системи, а саме її основної складової - ниркових клубків (маленькі часточки нирки). Так виникає двостороннє аутоімунне запальне ураження ниркових клубочків, а при відсутності вчасного лікування й всього органу.

За статистичними даними більшість випадків гломерулонефриту припадає на чоловічу стать. При чому захворювання може виникнути як у дітей, так і у дорослих.
 
Механізм порушення полягає в потраплянні збудника до організму або іншого можливого тригеру з наступним розвитком складної імунологічної реакції, що своєю чергою призводить до локалізації комплексів антиген-антиліло на мембранах ниркових клубочків. Це викликає порушення їх функції та як наслідок розвиток запального процесу з усіма наступними ускладненнями.
 
Відмітимо, що захворювання може протікати, як в гострій, так і хронічній формі. Щодо останнього, то для даної форми характерні періоди загострення й ремісії.

Які фактори впливають на розвиток захворювання?

В основі захворювання покладено ряд різноманітних причин.
До найпоширеніших факторів належать:
  1. Інфекційний процес, що викликається бактеріями (стрептокок), рідше вірусами або паразитами. Збудники не викликають безпосереднє ураження ниркових клубків, механізм порушення є досить складним. І як наслідок основні прояви можуть виникати через декілька тижнів після початку хвороби. У більшості випадків патологічний процес запускається саме після стрептококової інфекції, навіть після звичайної ангіни.  
  2. Вроджені аномалії.
  3. Токсичне ураження нирок внаслідок дії алкоголю, наркотичних препаратів, певних лікарських засобів.
  4. Спадковий фактор.
  5. Переохолодження.
  6. Оперативні втручання на нирках, або перенесення травм органу.

Основні прояви

Клінічна картина гломерулонефриту розпочинається не з прямих ознак ураження нирок. Так хворого на початку турбує підвищення артеріального тиску (короткочасне), набряки, зменшення позивів до сечовипускання та відповідно добового об'єму сечі. 

Також до типових ознак гломерулонефриту відносять:
  • больові відчуття ниючого характеру в ділянці попереку;
  • набряки локалізуються на обличчі у ранковий час, на гомілках, а інколи навіть по всьому тілу;
  • підвищення температури тіла;
  • загальна слабкість;
  • поява крові в сечі (гематурична форма);
  • порушення сну.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі проведення лабораторних аналізів сечі та крові, УЗД, за показаннями - ЕКГ, біопсії нирки (для діагностики типу гломерулонефриту).
 
Процес лікування є досить складний та потребує комплексного підходу. Так хворий переважно потребує лікування в умовах стаціонару з дотриманням постільного режиму й дієти. 
Медикаментозна терапія включає призначення антибактеріальних препаратів, імуносупресорів.
При ускладненому перебігу гломерулонефриту та виниклих ускладнень можливе проведення гемодіалізу. А в критичних випадках навіть трансплантація нирки.
 
Оскільки гломерулонефриту краще запобігти, аніж тривало лікувати, тому важливо вчасно проводити терапію інфекційних процесів в організмі. А у тому випадку якщо Ваш стан погіршується та виникають симптоми захворювання, не зволікайте та зверніться за лікарською допомогою.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм