Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Гідронефроз: основні симптоми ураження нирок

Гідронефроз: основні симптоми ураження нирокГідронефроз - це патологічний стан, для якого є характерним порушення зі сторони будови верхніх сечових шляхів, а саме чашки й лоханки. 

Механізм розвитку захворювання полягає у хворобливому уповільненому відтоку сечі з наступним збільшенням порожнини органу, внаслідок накопичення в нирці рідини. Результатом даного патологічного процесу є атрофія нирки, тобто втрата можливості функціонувати.
 
За статистичними даними більшість випадків зосереджені серед жінок середнього віку та у дітей (вроджений гідронефроз).

Які фактори впливають на розвиток гідронефрозу?

Фактори які викликають гідронефроз можна класифікувати в залежності від його виду. Так якщо захворювання має вроджений характер, то в основі його порушення покладено стискання сечоводів, аномалії розвитку ниркових артерій, вроджена обструкція сечових шляхів тощо. Відповідно лікування проводитиметься з раннього віку дитини.

До причин набутого гідронефрозу відносять:
  1. Новоутворення доброякісного та злоякісного характеру з наявністю метастазувань.
  2. Запалення сечовивідних шляхів.
  3. Сечокам'яна хвороба.
  4. Ураження спинного мозку (наприклад, травми).
Відмітимо, що набутий гідронефроз прогресує і з часом може викликати двостороннє ураження нирок. 

Основні прояви гідронефрозу

  1. Больові відчуття нападоподібного характеру з іррадіацією в стегно, статеві органи.
  2. Підвищення артеріального тиску.
  3. Загальна слабкість.
  4. Можливе приєднання нудоти та блювання. 
  5. Порушення процесу сечовипускання: часті позиви та поява болю.
  6. Поява крові у сечі.
Дані прояви є більш характерними для перебігу гострої форми гідронефрозу зі стрімким їх прогресуванням. У разі хронічної форми недуг протікає практично безсимптомно. В цьому є і підступність даного захворювання, що дуже часто, особливо у дітей, гідронефроз протікає без видимих проявів! Тому так важливо проходити профілактичні огляди незалежно від віку.
Відмітимо, що підвищення температури тіла при гідронефрозі є ознакою приєднання бактеріальної інфекції та розвитку вторинного ускладнення (наприклад, пієлонефрит), що пов'язано з застоєм сечі в нирки та створенням “чудового” середовища для розмноження бактерій.
 
Критичною стадією гідронефрозу є розвиток ниркової недостатності з високим ризиком летального результату при відсутності вчасного лікування. 

Діагностика та тактика лікування

Підтвердження діагнозу та обирання наступної тактики лікування залежатиме від результатів проведення ряду обстежень:
  • УЗД (нирок й сечового міхура);
  • рентгенографія (екскреторна урографія);
  • КТ й МРТ;
  • нефросцинтиграфія.
Лікування гідронефрозу є комплексним. Так на початку відбувається усунення запального процесу в нирках, можлива антибактеріальна терапія, призначення гіпотензивних. 
У разі відсутності прохідності в нирці тимчасово можливе встановлення пієлостоми.
 
У більшості випадків доцільним буде проведення оперативного втручання з наступним усуненням патологічного виниклого звуження між лоханкою та сечоводом.  Або ж якщо захворювання діагностоване на пізній стадії, проводиться реконструкція лоханки з відновленням її розмірів. 
 
Пам'ятайте, що вчасне діагностування гідронефрозу дає можливість запобігти ускладнень та виключити ймовірність оперативного втручання. Тому не нехтуйте профілактичними оглядами та при появі симтпомів захворювання одразу зверніться до лікаря.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм