Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Цистит: основні причини запалення сечового міхура

Цистит: основні причини запалення сечового міхураНапевно кожен хто хоч раз у своєму житті стикався з циститом опише дане порушення по симптомах: біль при сечовипусканні та часті позиви до нього. Однак розберемо детальніше, які фактори впливають на розвиток даного порушення та чи можливо йому запобігти.

Цистит - це патологічний стан, що характеризується розвитком запального процесу в слизовій оболонці сечового міхура. 

Цистит є характерним захворюванням саме у жінок через анатомічну особливість, коротший сечівник. Хоча поява захворювання у чоловіків також не є виключенням.
Зауважимо, що уретру, статеві органи та пряму кишку заселяє й умовно патогенна мікрофлора, яка при впливі певних чинників починає активно “розмножуватися” та викликати запалення.
 
В залежності від перебігу захворювання цистит поділяється на гостру та хронічну форми. Гостра форма має яскраву клінічну картину, що дає можливість хворому пов'язати початок захворювання з можливим фактором який вплинув на його появу. 
Хронічна форма найчастіше є результатом відсутності або неправильного лікування гострої форми циститу. Як і будь-які інші хронічні захворювання характеризується періодичними рецидивами.

Які фактори впливають на розвиток циститу?

Головними збудниками циститу є бактерії, рідше віруси та грибки!
При цьому спровокувати розвиток запалення можуть наступні фактори:
  • переохолодження;
  • фізичне або емоційне перевантаження, яке викликає згодом зниження імунітету;
  • статевий контакт, коли збудник потрапляє при цьому в уретру;
  • неналежне дотримання особистої гігієни;
  • неналежне харчування, а саме зловживання гострою та солоною їжею;
  • наявність хронічних захворювань іншої локалізації в організмі;
  • тісна спідня білизна.

Основні прояви циститу

До типового перебігу циститу належить поява наступних симптомів:
  • надмірне сечовипускання, яке супроводжується больовими відчуттями ріжучого характеру;
  • поява болю та печіння внизу живота;
  • відсутність відчуття спорожнення після сечовипускання;
  • сеча зазнає змін кольору (можлива поява крові). 
Поява болю в попереку, підвищення температури тіла зазвичай свідчить про розвиток ускладнення. Тобто, що інфекція поширилася на нирки, а саме ймовірний розвиток одного з ускладнень - пієлонефриту.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу базується на проведенні збору анамнезу, фізикального огляду та ряду лабораторних та інструментальних методів обстеження:
  • лабораторне дослідження крові та сечі (бак посів, аналіз по Нечипоренку);
  • УЗД.
В першу чергу при розвитку циститу важливо дотримуватися питного режиму. Об'єм вживаних напоїв (чай, чиста вода) в день повинно сягати до двох літрів. На період лікування необхідно уникати повторного переохолодження, обмежити статевий контакт та скоригувати раціон (виключити солоні, жирі страви, каву та алкоголь тощо).
 
При наявності бактерій в сечі проводиться медикаментозне лікування у вигляді антибактеріальної терапії, знеболювальних, нестероїдних протизапальних препаратів. В окремих випадках доцільною буде фітотерапія. 
 
При появі симптомів циститу одразу зверніться за допомогою, не займайтеся самолікування. Вчасно діагностований цистит потребує невеликого часу для лікування, відповідно з успішними результатами аніж його хронічний перебіг з частими загостреннями.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм