Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Захворювання сечових шляхів: основні методи запобігання порушень

Захворювання сечових шляхів: основні методи запобігання порушеньПорушення зі сторони нирок напевно належать до одних із самих неприємних, особливо що стосується больових відчуттів. Однак при цьому не є виключенням коли ураження парного органу відбувається поступово, без будь-яких явних порушень, а причиною може стати наш спосіб життя. Тому розберемо детальніше які найпоширеніші причини ураження нирок, які прояви вони мають та як запобігти порушенню.

В першу чергу розберемо функції нирок, які полягають в виведенні через сечовий міхур з сечею зайвої рідини, шкідливих речовин з крові та продуктів життєдіяльності. Тобто нирки є так званим фільтром нашого організму. Також нирки беруть участь в регуляцію калію та магнію в організмі, продукують гормони. І це далеко не весь перелік важливих функцій органу. Відповідно при впливі певних патологічних чинників злагоджений механізм руйнується, що проявляється рядом симптомів та ускладнень зі сторони організму.

Які основні причини розвитку патологічного стану зі сторони нирок?

В основі порушень нирок у більшості випадків лежать захворювання хронічного характеру, від цукрового діабету до артеріальної гіпертензії.

Також варто брати до уваги й інші провокуючі фактори:
  • переохолодження;
  • приймання певних лікарських препаратів;
  • відсутність раціонального харчування;
  • розвиток інфекційного процесу;
  • новоутворення;
  • надмірне вживання алкоголю.
Чим довше відбувається патологічний вплив на нирки, тим тяжче відновити їх функціонування. І в критичному випадку нирки просто відмовляють. Надалі такі хворі потребуватимуть довічної процедури гемодіаліз.
 
Відмітимо, що в зоні ризику з розвитку захворювань нирок знаходяться люди похилого віку, особи які мають випадки уражень в родині (спадковий фактор), наявність в анамнезі артеріальної гіпертензії.

Які симптоми вказуватимуть на ураження нирок?

  1. Поява больових відчуттів в ділянці вище попереку (під ребрами, однак зі сторони спини). Характер болю може бути різного типу, в залежності від причини: гострим нападоподібним або ниючим та на постійній основі.
  2. Слабкість, зниження концентрації (виникає при накопиченні токсичних речовин в організмі).
  3. Сухість шкіри та її свербіж.
  4. Набряки (наприклад, поява мішків під очима, набряки стоп та щиколоток).
  5. Часте сечовипускання.
  6. Поява характерних змін зі сторони сечі: сеча з домішками крові, піниста сеча (з наявністю білка в ній).

Найпоширеніші захворювання нирок

Сечокам'яна хвороба: механізм розвитку хвороби полягає в формуванні мінералів у тверді конкременти, які дуже часто виводяться самостійно з сечею. Однак сам процес їх проходження через сечовивідні протоки є досить болючим.
Полікістоз нирок: характеризується появою у нирках множинних кіст, які згодом порушують функціонування нирок та підвищують ризики розвитку ниркової недостатності. 
Цистит: запалення сечового міхура, що викликається рядом причин, від інфекції до переохолодження. Та супроводжується болем внизу живота, підвищенням температури тіла, частими позивами до сечовипускання та відчуттям печіння під час нього.
 
У більшості випадків відновлення функціонування нирок полягає в усуненні основної причини, що спровокувала порушення. 

Як зберегти нирки здоровими?

  1. Контроль маси тіла.
  2. Правильне харчування з достатнім вживанням рідини.
  3. Проходження профілактичних оглядів з метою перевірки стану нирок. 
  4. Контролювання показників АТ, глюкози в крові.
  5. Відмова від шкідливих звичок.
  6. Дотримання правил особистої гігієни. 
Не варто вдаватися до самостійного встановлювання діагнозу та призначення лікарських препаратів, адже поява будь-яких дискомфортних симптомів зі сторони нирок повинна бути розглянута виключно лікарем.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм