Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Зміна кольору сечі: основні причини

Зміна кольору сечі: основні причиниЗміна кольору сечі є ознакою багатьох патологічних станів, які потребують невідкладного лікування. Тому розберемо детальніше, які захворювання можуть вплинути на зміну забарвлення сечі та які методи лікування будуть доцільними.

Відмітимо, що в нормі сеча є світло-жовтого кольору. Насиченість також буде залежати від віку, у дитини сеча світліша, а у дорослого - більш насичена.
Однак змінити її прозорість та забарвлення можуть безліч чинників. 
 
Так поширеною ознакою урологічних проблем є поява крові (еритроцитів) в сечі - гематурія. Виділяють мікрогематурію або макрогематурію, які розрізняються кількістю еритроцитів в сечі. При першому варіанті вони сягатимуть до 3 або більше в полі зорі, а при макрогематурії - кров видно неозброєним оком. Колір сечі може бути від світло рожевого до темно-бордового (в залежності від ступеня гематурії). 

Колір сечі: характеристика

  1. Сеча прозорого кольору: свідчить про достатнє насичення організму рідиною.
  2. Темно-жовтий: є ознакою про необхідність відновити водний баланс.
  3. Коричневий колір сечі: причин декілька, від ураження печінки до приймання певних лікарських препаратів (наприклад, антибіотиків).
  4. Помаранчевий відтінок: може бути ознакою надмірної кількості білірубіну в сечі, що вказує на порушення жовчних протоків.
  5. Червоний колір: можливий зв'язок з приймання відповідних продуктів (буряк), так і не виключенням розвитку онкології (рак нирок).

Основні причини зміни кольору сечі

  1. Травмування сечовим катетером: на виникнення пошкодження впливає як безпосередньо неправильне встановлення сечового катетера (з роздутим балоном), так і при додатковій наявності супутніх захворювань сечостатевої системи. Наприклад, у чоловіків ризики травм та складність встановлення підвищуються при гіперплазії простати.
  2. Піурія: поява гною зазвичай відбувається при тривалому встановленні сечового катетера, з попереднім розвитком бактеріурії.
  3. Рабдоміоліз: клініко-лабораторний синдром, що характеризується руйнуванням м'язової тканини, внаслідок чого м'язовий білок потрапляє в кров, а тоді в нирки. Сеча при цьому набуває кольору темного чаю, що візуально можливо сплутати з гематурією. Причини розвитку рабдоміолізу зазвичай пов'язані з травмами, вживанням алкоголю або наркотичних препаратів. При цьому хворого турбуватиме, окрім темної сечі, м'язова слабкість та міалгія.
  4. Нефролітіаз (камені в нирках): сечокам'яна хвороба є однією з основних причин появи крові в сечі (гематурія). При цьому саме захворювання пов'язано з раціоном людини, а саме надмірним вживанням продуктів з вмістом оксалатів (шпинат, чорний шоколад), недостатнім споживанням рідини та наявністю надмірної маси тіла. 
  5. Гіперплазія передміхурової залози доброякісного характеру: характерною ознакою є розвиток макрогематурії. Поява крові в сечі пов'язана з розростанням нових судин в залозі або попереднє проведення лікування гіперплазії (трансуретральна резекція простати).
  6. Інфекція сечовивідних шляхів: найпоширеніший збудник є кишкова паличка, а характерною ознакою буде поява крові в сечі. Додатково відмічаються підвищення температури тла, часті позиви до сечовипускання, що супроводжуватимуться больовими відчуттями. Лікування при цьому буде базуватися на проведенні антибіотикотерапії.
До тимчасових явищ зміни кольору сечі у здорової людини належить приймання певних лікарських препаратів, харчових продуктів або барвників. 

Тактика

З метою встановлення причини  ураження проводиться ряд лабораторних та інструментальних методів дослідження:
  • КТ та МРТ;
  • УЗД нирок;
  • цистоскопія.
Відповідно, що наступна тактика лікування буде безпосередньо залежати від причини, що викликала дане порушення.  

Профілактика

Аби знизити ризики порушення та відповідно змін зі сторони сечі, варто звертати увагу на свій спосіб життя:
  1. Дотримуватися питного режиму (темний колір сечі буде свідчити про дефіцит рідини в організмі).
  2. Профілактика інфекції сечових шляхів.
  3. Дотримання правил особистої гігієни.
  4. Збалансований раціон, з контролювання вживаного білка та солей. 
У тому разі, якщо Ви помітили зміни зі сторони забарвлення сечі не варто займатися самолікуванням не розібравшись в можливих причинах порушення. В першу чергу зверніться до лікаря!

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм