Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Хрускіт в суглобах: чи варто непокоїтися його появі?

Хрускіт в суглобах: чи варто непокоїтися його появі?Час від часу ми можемо спостерігати за появою хрускоту у суглобах. Особливо частим це явище стало в умовах карантину, коли малорухливий спосіб життя “накрив нас з головою”. Ми повинні розуміти, що наше тіло та організм в цілому є злагодженим механізмом і поява нетипових або навіть дискомфортних відчуттів повинна викликати занепокоєння. Тому розберемо детальніше чи є нормою поява хрускоту в суглобах та які стани можуть спричиняти це явище.
Хрускіт виникає при згинанні та розтягуванні суглоба. Він може з'являтися в тазостегнових суглобах, колінах, пальцях, плечах та навіть щелепі.

Чому суглоби можуть хрустіти?

Механізм розвитку хрускоту найчастіше пов'язаний з утворенням пухирців газу в синовіальній рідині, що заповняє суглобову сумку. Зазначимо, що синовіальна рідина слугує мастилом для суглобів і при їх різкому розтягненні або згинанні утворюються порожнини, які заповнює газ. Саме цей процес і супроводжується хрускотом. Він є фізіологічним та не спричиняє негативного впливу.
 
До інших можливих причин хрускоту належать наступні стани: 
  1. Віковий фактор: хрящова поверхня суглобів стоншується з віком та стає менш піддатливою до рухових змін.
  2. Ожиріння: при наявності зайвої ваги відбувається підвищений тиск на суглоби, що як наслідок призводить до порушення тертя поверхонь.
  3. Гіподинамія (малорухомий спосіб життя): постійна сидяча робота, навчання в умовах онлайн - призводить до погіршення еластичності суглобових тканин та їх поганого кровопостачання, зв'язки також втрачають свою міцність.
  4. Тривала іммобілізація, коли відбувається знерухомлення, наприклад у разі перелому ноги. Тоді хворого починає турбувати хрускіт у колінному суглобі.
  5. Порушення обміну речовин: у разі розвитку дефіциту поживних речовин у суглобів, вони як варіант можуть сигналізувати про це саме хрускотом.
  6. Травми: розрив внутрішньосуглобових зрощень, розтягнення зв'язок.
  7. Захворювання опорно-рухового апарату: остеоартрит, артроз, остеоартроз.
Відповідно все-таки інколи хрускіт може сигналізувати про небезпечні стани, що свідчать про ураження хряща, розвиток запалення  сухожиль та ін.

У якому випадку необхідно звернутися до лікаря?

  1. Кожне згинання супроводжується хрускотом.
  2. Додатково виникають больові відчуття та припухлість.
  3. Обмеження рухів. 

Тактика лікування

Методи терапії будуть залежати від тяжкості прояву порушення. Так якщо окрім самого хрускоту пацієнта не турбують ніякі симптоми, можливо обмежитися лише призначенням вітамінотерапії та комплексу спеціальних вправ. Щодо харчових продуктів, які є джерелом необхідних вітамінів (кальцій, вітаміни групи A, В, D, Е, Омега-3), то до них можна віднести яблука, мигдаль, квасолю, моркву.
 
У разі розвитку певного захворювання, що спричинило собою хрускіт починається лікування, яке спрямоване на усунення запалення в суглобі або навколо нього (нестероїдні протизапальні препарати), й відповідно усунення самої причини. 
Також з метою відновлення живлення хрящової тканини призначаються хондропротектори.

Дії, що допоможуть зберегти суглоби здоровими

  1. Дотримання водного балансу.
  2. Правильне харчування.
  3. Фізичні навантаження з додаванням вправ на розтяжку.
  4. Контроль маси тіла.
Більшість спеціалістів дотримуються думки, що хрускіт не є шкідливим, якщо під час нього ви не відчуваєте болю та дискомфортних відчуттів. Однак, не варто цим зловживати, адже надмірне хрустіння може спричинити м'язову слабкість та припухлість кінцівок. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм