Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

П'яткова шпора: причини та методи лікування

П'яткова шпора: причини та методи лікуванняП'яткова шпора є тим захворюванням, що супроводжується болем в п'яті, який посилюється при будь-яких навантаженнях на неї. Найчастіше формування шпори є наслідком іншого патологічного стану, наприклад, такого як артрит або плоскостопість. Розберемо детальніше, які ранні симптоми вказують на п'яткову шпору та як можливо їй запобігти.
П'яткова шпора - це патологічний процес, для якого характерно утворення наросту на нижній поверхні п'яткової кістки (у місці прикріплення Ахіллового сухожилля). Шпора формується з мінералів, серед яких переважають солі кальцію.
При даному порушенні спостерігається дегенеративні зміни кістки.

Основні причини 

Провокуючих факторів, що можуть спричинити розвиток п'яткової шпори досить великий різновид. До найпоширеніших належать:
  • Носіння неякісного та незручного взуття (занадто тісне, тонка підошва).
  • Надмірна фізична активність з відповідним навантаженням.
  • Захворювання кісткової тканини та суглобів (плоскостопість).
  • Травми стопи.
Внаслідок впливу цих факторів відбувається зовсім непомітні розриви м'яких тканин, з наступним запальним процесом та відкладанням солей кальцію, що і формують наріст. 
 
До групи ризику даного захворювання входять люди з наявністю в анамнезі цукрового діабету, атеросклерозу при яких порушується кровопостачання, надмірною масою тіла (ожирінням), адже відбувається постійний тиск на п'яткову кістку. А також люди похилого віку у яких розвиток п'яткової шпори пов'язується з погіршенням регенеративних процесів.

Симптоми

Першочергово на що звертається увага пацієнта при розвитку захворювання є поява больових відчуттів при ходьбі. Відповідно чим більше часу прогресує захворювання, тим інтенсивніший біль. На початку це може бути його поява пізня фізичного навантаження, а згодом й одразу після сну.
 
Щодо самого наросту, то на початку розвитку він має заокруглену форму, згодом відбувається його загострення.  Сам процес видозміни й викликає у хворого сильний біль та ураження навколишніх тканин.

Діагностика та лікування

Лікар травматолог встановлює діагноз на основі зібрання анамнезу та проведення фізикального огляду. Візуалізація п'яткової шпори відбувається шляхом проведення рентгенографії, МРТ, УЗД м'яких тканин.
 
Терапевтичні заходи будуть включати місцеве лікування у вигляді знеболювальних гелей та мазей, введення ліків безпосередньо в уражену ділянку (блокада кортикостероїдними препаратами), а також проведення неінвазійних методів усунення проблеми (ударно-хвильовий вплив) та радіохвильове хірургічне лікування, влив лазером. 
 
Після лікування пацієнт повинен проводити всі рекомендації лікаря, дотримуючись здорового способу життя, проходячи щорічно санаторно-курортне лікування та використовуючи ортопедичне взуття.

Як запобігти розвитку п'яткової шпори?

  • Оскільки один із провокуючих факторів захворювання є зайва вага, відповідно варто слідкувати за своїм раціоном, який буде наповнений необхідними мінералами та вітамінами.
  • Взуття повинне бути з якісного матеріалу та зручним, яке виключить розвиток деформації п'яткової кістки.
  • Запобігання та вчасне проведення лікування супутніх захворювань в анамнезі.
  • Запобігання травмувань стоп.
  • Правильний догляд за нижніми кінцівками (ванночки, масаж).
Не варто терпіти виниклий біль, адже п'яткова шпора при відсутності лікування може значно вплинути на  якість життя, перетворюючи кожен крок на нестерпні муки. Одразу зверніться до лікаря!

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм