Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Переломи: основні прояви порушення цілісності кістки

Переломи: основні прояви порушення цілісності кісткиПогодні умови значно підвищили зростання випадків травмування населення. Люди звертаються за допомогою як з вивихами, забоями, так і переломами. Але це у кращому випадку. Однак не є виключенням коли самозвернення відбуваються тільки у крайніх випадках, а симптоми травми тільки набувають інтенсивності та ускладнюються. Розберемо детальніше, які прояви характерні саме для перелому та яку першу допомогу потрібно надати потерпілому у такому випадку.
Перелом являє собою порушення цілісності кістки. 
За статистичними даними переломи верхніх та нижніх кінцівок займають перше місце серед травм.

Причини

Звісно, що взимку основною причиною розвитку переломів є падіння. Також спровокувати перелом може сильний удар певним предметом, надмірне здавлення кістки або надмірний рух ненасильницького характеру.
 
Бувають випадки, коли навіть звичайні навантаження можуть спровокувати перелом. Найчастіше у цю групу ризику входять діти або літні люди, особи, що ведуть малорухомий спосіб життя та недостатньо харчуються, мають захворювання кісток.

Прояви перелому: загальні симптоми

Для кожного виду перелому та його відповідної локалізації - характерний ряд симптомів. Однак у більшості випадків у хворого виникають скарги на:
  • больові відчуття, які виникають одразу у момент травми. На початку біль може навіть не бути інтенсивним, шляхом викиду гормонів, однак згодом набирає обертів;
  • набряк: має наростаючий характер, з наступним поширенням на оточуючі тканини ;
  • деформацію: характерний розвиток при зміщенні частини зламаної кістки;
  • появу крововиливу (гематоми), при ушкодженні кровоносних судин гострими уламками кісток;
  • порушення функції ураженої ділянки (найчастіше кінцівки);
  • патологічна рухливість: виникає при повному переломі кістки.

Лікування

Терапевтичні дії залежатимуть від місця та виду перелому, а наслідки лікування та його успішність - від виконання лікарських рекомендацій. Перед проведенням лікування лікар з метою діагностики проводить рентгенографію, КТ. 
 
Так при закритому переломі перша допомога полягатиме у забезпеченні спокою кінцівці з наступним її знерухомленням за допомогою шини (з підручних засобів). Вирівнювати уражену кінцівку забороняється. В умовах стаціонару перелом “вправляється” та фіксується гіпсовою пов'язкою або лонгетою, з метою повного знерухомлення та можливості кісткам зростися.
 
Якщо перелом відкритого характеру, надання першої допомоги полягає в зупинці кровотечі за допомогою стискаючої пов'язки або джгута. Лише після цього проводиться іммобілізація кінцівки з наступним транспортуванням потерпілого в лікарню. 
В умовах стаціонару оперативне втручання проводиться у разі розвитку відкритого перелому, відсутності ефективності від консервативного лікування, пошкодження нервових закінчень та кровоносних судин, наявності зміщення уламків кістки.
Після зняття гіпсу розпочинається реабілітаційний період, який направлений на відновлення функції ушкодженої кінцівки. Тривалість залежатиме від ступеня ураження, а методами відновлення найчастіше є ЛФК, масаж.

Які хибні твердження існують навколо розвитку “перелому”?

  1. Неможливість поворушити кінцівкою при переломі: насправді  зламаною кінцівкою або пальцем можна поворухнути. В першу чергу при переломі виникає її деформація, набряк та біль. Звісно, що до уваги не беруться явні ознаки, коли кістка розгорнута на 90 градусів та видніється через шкіру.
  2. Сильний біль: цей симптом буде варіюватися від виду перелому, адже бувають випадки, при незначних травмах, коли хворий може його навіть не помітити.
  3. При незначних переломах не має сенсу звертатися до лікаря: дійсно при переломі пальця гіпс не накладуть, однак звернутися до лікаря з наступною фіксацією фаланги все ж потрібно. У деяких випадках може знадобитися навіть оперативне втручання.

Профілактика переломів

З метою зниження ризиків переломів під час ожеледиці дотримуйтеся наступних рекомендацій:
  1. Оберіть зручне взуття (підошва має бути рельєфною).
  2. Не тримайте руки в кишенях, оскільки при падінні це збільшує ризик перелому кінцівки.
  3. При втраті рівноваги, краще відразу присісти з метою її втримання.
  4. При сильній ожеледиці оптимальним варіантом буде застосувати спеціальні гумові накладки на взуття.
  5. Йдіть маленькими кроками та не поспішайте.
Будьте обережними, і при падінні з наступною появою дискомфортних симптомів одразу зверніться до лікаря.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм